Zeci de mii de persoane sunt așteptate să participe la o mișcare pro-guvernamentală în capitala Serbiei, Belgrad. Președintele Aleksandar Vucic și-a mobilizat simpatizanții pentru a ieși pe străzi, în contextul în care șeful statului se confruntă cu un val de critici.
Totul vine pe fondul unui regim din ce în ce mai autocrat, dar și ca urmare a evenimentelor din ultima vreme, când au avut loc două atacuri armate, soldate cu victime.
Aleksandar Vucic își cheamă simpatizanții în stradă
Vucic a vorbit despre acest eveniment ca despre "cel mai mare marș din istoria Serbiei", iar scopul său ar urma să fie cel de "unitate și speranță" pentru Serbia, conform oficialilor.
Susținătorii săi ar urma să poarte tricouri identice, cu chipul președintelui și au fost aduși cu autocarele la Belgrad, din mai multe regiuni ale țării, dar și din Kosovo și Bosnia.
Persoanele care lucrează în companii de stat vor primi o zi liberă de la serviciu, pentru a putea lua parte la această manifestație, care va începe în fața clădirii parlamentului. Lor li s-a spus că prezența este obligatorie, iar absența ar urma să fie sancționată chiar cu desfacerea contractelor de muncă, potrivit AP.
Mitingul, organizat de Vucic vine după protestele din mai
Organizarea acestui eveniment vine ca urmare a altor trei manifestații anti-guvernamentale, care au avut loc în luna mai, atunci când participanții au cerut demisia lui Vucic și a doi reprezentanți de rang înalt din domeniul securității.
S-a cerut și retragerea licențelor pentru două posturi de televiziune pro-Vucinic, care ar incita la violență și care au invitat criminali de război condamnați și alte personalități din lumea infracțională, conform ABC News.
Protestarii opoziției îl acuză pe Vucic că ar fi creat o atmosferă de divizare în țară, care ar fi dus, indirect, la acele atacuri armate de pe 3 și 4 mai, care au lăsat în urmă 18 victime și 20 de răniți, dintre care mulți erau copii împușcați de un coleg de 13 ani.
Vucic: ”Ei nu sunt împotriva violenței, ci vor capul meu”
Vucic a negat vehement că ar avea vreo responsabilitate pentru acele atacuri armate și i-a numit pe protestatari "vulturi și hiene", care ar dori să preia puterea folosindu-se de aceste tragedii pentru a încerca să vină la conducere "prin forță și fără vot".
"Ei nu sunt împotriva violenței, ci vor capul meu", a precizat Vucic, citat de ABC News.
Analiștii politici consideră că Vucici, care conduce Serbia de peste un deceniu, cu o mână de fier, încearcă să umbrească protestele opoziției cu un număr mai mare de participanți.
"Pentru prima dată, Vucic are o problemă. Problema lui nu este neapărat opoziția, ci societatea din Serbia, care s-a trezit", a precizat analistul politic Zoran Gavrilovic.
Ultima dată când au existat manifestații atât de mari, a fost în 2000, iar urmarea a fost căderea liderului de atunci, Slobodan Milosevic.