Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie. Alegerile, amânate în Ucraina cât timp este legea marțială

Mandatul de președinte al lui Volodimir Zelenski ar fi trebuit să se încheie astăzi. Alegerile prezidențiale ar fi urmat să aibă loc la sfârșitul lunii martie, dar acestea au fost amânate pentru că în Ucraina este în vigoarea legea marțială.

Astfel că țara nu se pregătește pentru învestirea unui nou șef de stat, ci încearcă să facă față unei noi invazii ruse în regiunea Harkov.

După ce a fost învestit în funcție, în 2019, Volodimir Zelenski spunea scopul său principal era să pună capăt conflictului început de Rusia în 2014, atunci când Rusia a anexat peninsula Crimeea.

Zelenski: Vreau să pun capăt acestui război

”Eu vreau să pun capăt acestui război. Este misiunea mea pentru următorii cinci ani. Aceste teritorii ne aparțin și vrem să le recuperăm. Da, ne dorim acest lucru. Oricât de greu ar fi, trebuie să înțelegem că orice război ar trebui să se încheie cu pace.

În caz contrar, totul se va termina cu milioane de victime. Și chiar dacă există milioane de victime, în cele din urmă va veni pacea, războiul se va termina. ”, a declarat Zelenski.

În 24 februarie 2022, Moscova a lansat însă o nouă invazie în Ucraina. La acea dată, armata Moscovei a atacat toată țara. Din motive de securitate, mai multe țări occidentale erau gata să pună la punct un coridor sigur pentru ca Volodimir Zelenski să părăsească țara. Liderul de la Kiev a refuzat însă.

Președintele Volodimir Zelenski a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, după cum a anunțat chiar el sau serviciul de securitate. 15 la număr, susține Kievul. Ultima a fost dejucată în luna mai. În cei doi ani de război, popularitate președintelui a crescut printre ucraineni.

El a devenit și unul dintre cei mai cunoscuți politicieni la nivel internațional. Dar, din cauza conflictului, liderul de la Kiev a aprobat și decizii mai puțin populare. Printre ele, înăsprirea procesului de mobilizare în armată.

Zelenski susține că fără o legislație strictă, Ucraina nu poate ține piept atacurilor rusești. Peste 30 de mii de civili au murit sau au fost răniți de la începutul războiului din Ucraina, arată datele Biroului de Statistică din Ucraina.

Pacea despre care vorbea la începutul conflictului Volodimir Zelenski pare greu de atins, în ciuda eforturilor depuse. La mijlocul lunii iunie, în Elveția va fi organizat un summit special, la care însă Rusia nu este invitată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE