Candidatul susținut de coaliția PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, și-a prezentat marți, 9 aprilie, programul pentru funcția de președinte al României, într-un eveniment organizat la Nord Events.
La lansare au fost prezenți mai mulți lideri politici de prim rang, printre care președintele interimar Ilie Bolojan, Marcel Ciolacu (PSD), Kelemen Hunor (UDMR) și Cătălin Predoiu, liderul interimar al PNL.
În cadrul evenimentului, Crin Antonescu a prezentat principalele idei care definesc modul în care își propune să abordeze funcția de președinte.
Antonescu: România are nevoi de un lider de națiune
„Miza acestor zile, alegerile în sine, nu e una obișnuită. Funcția de președinte al României nu va fi o simplă funcție, chiar dacă supremă, nu va fi o simplă demnitate, nu va fi un simplu mandat prezidențial. Va fi o misiune, pe care atunci când te prezinți pentru a ți-o asuma în fața concetățenilor presupune un examen complex, un examen greu.
Misiunea aceasta înseamnă a spus: da, sunt gata, sunt pregătit, îmi asum să fiu liderul de care o națiune are nevoie în următorii 5 ani.
România are nevoie de mai mult vreme de un lider de națiune în împrejurări din ce în ce mai complicate.
Eu am spus mereu că cel ce va fi președintele României în următorii ani va trebui să fie nu doar un om onest, competent, dedicat, ci și un om creativ, pentru că va trebui să respecte limitările constituționale, dar să asume responsabilitatea completă pentru ce se întâmplă pe scena politică, în societate. E nevoie de dedicație, de o filosofie de viață.
Noi suntem chemați ca lideri să facem tot ce e mai bun pentru țara noastră în limitele posibilului.
Președintele e chemat să unească și să mobilizeze toate resursele, toate energiile acestei națiuni, indiferent de opțiuni politice, indiferent de simpatii și antipatii, de susținători sau adversari.
Eu nu am niciun fel de atracție sau inclinație către discursurile colectiviste. Detest cu putere populismul. Când vorbim despre o națiune, nu putem să o gândim decât ca a fi împreună, elite și defavorizați, performeri și oameni care au ratat.
Viitorul națiunii pentru mine înseamnă performanță și solidaritate. Nu vom conta dacă nu vom fi indispensabili, dacă nu vom aduce valoare adăugată în toate alianțele, în toate structurile. O națiune puternică vom fi ori toți, ori niciunul.
A doua idee clară este opțiunea pentru România occidentală. Au fost decenii în care această opțiune a părut confortabilă, în care a existat un consens. Am avut confort strategic, am avut și mai avem umbrele strategice, am avut șansele extraordinare pe care ni le-a dat integrarea în UE. Dar astăzi suntem la momentul unei opțiuni. Să privim adevărul în față. Occidentul este încă o dată, poate mai serios ca oricând, în criză.
În România există oameni mulți care nu mai sunt la fel de convinși că aceasta e calea. Sunt oameni care profitând de libertatea specific occidentală fac propagandă împotriva valorilor Occidentului.
Reafirm faptul că România are o singură cale: în Vest, pentru că suntem în Vest. Pentru că avem nevoie de Vest, dar mai nou și Vestul are nevoie de noi.
În mare măsură, se poate constata de ceva vreme eșecul unei formule globaliste la nivel occidental. Asta nu înseamnă eșecul Occidentului, ci al unei formule care a încercat să se impună și să impună și care n-a reușit și în locul ei trebuie căutată alta, mai coerentă, mai vie, mai integratoare și mai de viitor.