Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Loturile adversarelor României la EURO 2024. Al Belgiei este de șase ori și jumătate mai scump decât al "Tricolorilor". Vedeta care lipsește

Pe 24 mai, selecționerul României, Edward Iordănescu, a anunțat lotul preliminar al "Tricolorilor" pentru Euro 2024. Din cei 28 de jucători convocați, vor rămâne 26 pe lista finală pentru competiția din Germania.

Inițial, numărul maxim era 23, dar după decizia UEFA luată la workshopul din 3 mai, s-a stabilit să rămână cel mult 26.

  • Până la Euro, România va mai juca două meciuri amicale, cu Bulgaria (4 iunie) și cu Liechtenstein (7 iunie).

Loturile adversarelor României la EURO 2024

"Tricolorii" se află în grupa E, alături de Belgia, Ucraina și Slovacia. Favorita grupei rămâne Belgia, în timp ce trupa lui Iordănescu se luptă pentru calificare cu ucrainenii și slovacii.

Adversarele "Tricolorilor" și-au anunțat loturile preliminare de jucători pentru Euro 2024.

Belgia

Portari: Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton), Matz Sels (Nottingham Forest)

Fundași: Timothy Castagne (Fulham), Zeno Debast (Anderlecht), Wout Faes (Leicester), Thomas Meunier (Trabzonspor), Arthur Theate (Rennes), Jan Vertonghen (Anderlecht)

Mijlocași: Kevin De Bruyne (Manchester City), Maxim De Cuyper (Club Brugge), Orel Mangala (Lyon), Amadou Onana (Everton), Youri Tielemans (Aston Villa), Leandro Trossard (Arsenal), Arthur Vermeeren (Atlético de Madrid), Aster Vranckx (Wolfsburg), Axel Witsel (Atlético de Madrid)

Atacanți: Johan Bakayoko (PSV Eindhoven), Yannick Carrasco (Al-Shabab), Charles De Ketelaere (Atalanta), Jérémy Doku (Manchester City), Romelu Lukaku (Roma), Dodi Lukebakio (Sevilla), Loïs Openda (Leipzig)

Ucraina

Portari: Georgiy Bushchan (Dynamo Kyiv), Andriy Lunin (Real Madrid), Anatoliy Trubin (Benfica)

Fundași: Valeriy Bondar (Shakhtar Donetsk), Yukhym Konoplia (Shakhtar Donetsk), Mykola Matviyenko (Shakhtar Donetsk), Bogdan Mykhaylichenko (Polissya Zhytomyr), Vitaliy Mykolenko (Everton), Oleksandr Svatok (Dnipro-1), Maksym Talovierov (LASK), Oleksandr Tymchyk (Dynamo Kyiv), Illia Zabarnyi (Bournemouth), Oleksandr Zinchenko (Arsenal)

Mijlocași: Volodymyr Brazhko (Dynamo Kyiv), Ruslan Malinovskyi (Genoa), Mykola Shaparenko (Dynamo Kyiv), Taras Stepanenko (Shakhtar Donetsk), Georgiy Sudakov (Shakhtar Donetsk), Serhiy Sydorchuk (Westerlo), Viktor Tsygankov (Girona), Andriy Yarmolenko (Dynamo Kyiv), Oleksandr Zubkov (Shakhtar Donetsk)

Atacanți: Artem Dovbyk (Girona), Mykhailo Mudryk (Chelsea), Vladyslav Vanat (Dynamo Kyiv), Roman Yaremchuk (Valencia)

Slovacia

Portari: Martin Dúbravka (Newcastle), Henrich Ravas (New England), Marek Rodák (Fulham)

Fundași: Vernon De Marco (Hatta), Norbert Gyömbér (Salernitana), Dávid Hancko (Feyenoord), Sebastián Kóša (Spartak Trnava), Adam Obert (Cagliari), Peter Pekarík (Hertha Berlin), Milan Škriniar (PSG), Denis Vavro (Copenhagen)

Mijlocași: László Bénes (Hamburg), Matúš Bero (Bochum), Ondrej Duda (Hellas Verona), Patrik Hrošovský (Genk), Juraj Kucka (Slovan Bratislava), Stanislav Lobotka (Napoli), Tomáš Rigo (Ostrava)

Atacanți: Róbert Boženík (Boavista), Dávid Ďuriš (Ascoli), Lukáš Haraslín (Sparta Praha), Leo Sauer (Feyenoord), Ivan Schranz (Slavia Praha), David Strelec (Slovan Bratislava), Tomáš Suslov (Verona), Ľubomír Tupta (Slovan Liberec)

Marea absență din lotul Belgiei

Din naționala Belgiei lipsește tocmai portarul Thibaut Courtois, de la Real Madrid, absență pe care selecționerul Domenico Tedesco o anunțase de ceva timp. Italianul a preferat alți trei portari: Koen Casteels (Wolfsburg), Thomas Kaminski (Luton Town) și Matz Sels (Nottingham Forest).

Absența lui Courtois, cu toate că era anunțată de selecționer, este una "cu cântec". În august 2023, portarul a sufert o ruptură a ligamentului încrucișat anterior de la genunchiul stâng, iar în martie 2024 a fost operat și la celălalt genunchi.

El a revenit în lotul lui Real Madrid și a fost inclus pe foaia de joc pentru semifinala cu Bayern Munchen, din Champions League. Apoi a bifat patru partide pentru madrileni. Însă Tedesco a considerat că el nu trebuie convocat, mai ales că nu a jucat suficient.

De altfel, Courtois nu are o relație bună cu Tedesco. Portrul lui Real Madrid s-a supărat că nu a fost ales căpitan al Belgiei pentru meciul cu Austria, din iunie 2023, deși căpitanul obișnuit, Kevin De Bruyne, era accidentat.

Astfel, în decembrie 2023, Courtois a anunțat că nu merge la Euro, iar motivul "oficial" a fost accidentarea. În consecință, selecționerul Tedesco a spus, la acea vreme: "Pe această temă, totul a fost deja spus. Nu vreau să joc ping pong".

România, cel mai "ieftin" lot din grupa E. Belgia, cel mai scump

În oglindă cu situația sa, se află cea a lui Horațiu Moldovan. Portarul român, deși nu este accidentat, nu a jucat deloc de când s-a transferat de la Rapid la Atletico Madrid, la începutul acestui an, dar cu toate acestea, el se află în lotul convocat de Edi Iordănescu.

  • Cel mai valoros lot este, evident, cel al Belgiei, estimat la 588 de milioane de euro, potrivit publicației de specialitate Transfermarkt.
  • România are cel mai "ieftin" lot, cu o valoare totală de 90,23 de milioane de euro, cu toate că s-a calificat de pe primul loc în grupa preliminară, ceea ce a surprins pe mulți. Chiar și pe "Tricolori".

Valoarea loturilor echipelor din grupa României, de la Euro 2024

  • Belgia - 588 de milioane de euro
  • Ucraina - 344,7 milioane de euro
  • Slovacia - 126 de milioane de euro
  • România - 90,23 milioane de euro

Cu toate că Belgia este cea mai valoroasă echipă din grupa E și una dintre cele mai valoroase din toată competiția, specialiștii au remarcat că "Dracii roșii" și-au pierdut din forța pe care o aveau în urmă cu câțiva ani. Iar asta pentru că vedete precum Thomas Meunier (Trabzonspor), Axel Witsel (Atletico Madrid) sau Jan Vertonghen (Anderlecht) nu se mai află la prima tinerețe și mulți dintre cei tineri sunt încă lipsiți de experiența necesară acestui nivel. Însă asta nu înseamnă că nu pot fi date peste cap "calculele hârtiei".

Ucrainenii, care s-au calificat la Euro abia în urma barajului, au al doilea lot, ca valoare, din grupa României, 344,7 milioane de euro.

Selecționerul Serhiy Rebrov duce la Euro toate vedetele, printre care portarul lui Real Madrid, Andryi Lunin, golgheterul Spaniei, Artem Dovbyk (Girona), sau cel mai scump ucrainean din istorie, Mykhaylo Mudryk, care a costat-o pe Chelsea 70 de milioane de euro. Totodată, în lot se află și starul lui Arsenal, Oleksandr Zinchenko, care este și cel mai bine cotat ucrainean, 38 de milioane de euro, golgheterul Artem Dovbyk (Girona), Viktor Tsygankov (Girona) sau portarul de origine română Heorhyi Buschchan (Dinamo Kiev).

  • Andriy Yarmolenko (Dinamo Kiev) este cel mai experimentat jucător la nivel internațional și cel mai bun marcator din lotul Ucrainei. El are 116 selecții și 46 de goluri marcate.

Și slovacii aduc la Euro toate vedetele de care dispun. Din lotul chemat de selecționerul Francesco Calzona nu lipsesc Milan Škriniar, de la PSG, Stanislav Lobotka, de la Napoli, sau cel mai scump jucător al lor, David Hancko, de la Feyenoord, cotat la 35 de milioane de euro. În acest sezon, fundașul central a adunat 48 de meciuri oficiale, șapte goluri și trei pase decisive.

  • Cumulat, cota jucătorilor slovaci se ridică la 126,4 milioane de euro, astfel că România rămâne pe ultimul loc în grupa E, din punct de vedere al valorii de piață.

Din lotul României, care este cotat la 90,23 de milioane de euro, Radu Drăgușin valorează cel mai mult. Conform Transfermarkt, cota lui de piață este egală cu cea plătită de Tottenham pentru el, 25 de milioane de euro, plus 5 milioane ca bonusuri, dacă sunt îndeplinite anumite condiții.

Pe locul secund, la mare distanță, se află Darius Olaru. Proaspătul campion cu FCSB este cotat la 6,5 milioane de euro, la egalitate cu atacantul Parmei, Dennis Man. Cel mai ieftin jucător din lotul "Tricolorilor" este Florin Niță. Portarul lui Gaziantep are o cotă de doar 225.000 de euro. El se va lupta cu Ștefan Târnovanu pentru postul de titular.

  • UEFA cere ca loturile finale să fie anunțate până pe 7 iunie.
  • România debutează la Euro 2024 pe 17 iunie, cu Ucraina.

Lotul României pentru EURO 2024

Selecționerul Edward Iordănescu a anunțat pe 7 iunie lotul României pentru EURO 2024.

Portari: Horațiu Moldovan (Atlético de Madrid), Florin Niță (Gaziantep), Ștefan Târnovanu (FCSB)

Fundași: Nicușor Bancu (Universitatea Craiova), Andrei Burcă (Al-Okhdood), Radu Drăguşin (Tottenham), Vasile Mogoş (CFR Cluj), Ionuț Nedelcearu (Palermo), Bogdan Racovițan (Rakow), Andrei Rațiu (Rayo Vallecano), Adrian Rus (Pafos)

Mijlocași: Alexandru Cicâldău (Konyaspor), Ianis Hagi (Alavés), Marius Marin (Pisa), Răzvan Marin (Empoli), Darius Olaru (FCSB), Deian Sorescu (Gaziantep), Nicolae Stanciu (Damac), Adrian Şut (FCSB)

Atacanți: Denis Alibec (Muaither), Daniel Bîrligea (CFR Cluj), Florinel Coman (FCSB), Denis Drăguş (Gaziantep), Dennis Man (Parma), Valentin Mihăilă (Parma), George Puşcaş (Bari)

Programul din grupa României la EURO 2024

17 iunie

  • România vs Ucraina (München) - ora 16:00
  • Belgia - Slovacia (Frankfurt) - ora 19:00

21 iunie

  • Slovacia vs Ucraina (Düsseldorf) - ora 16:00

22 iunie

  • Belgia vs România (Köln) - ora 22:00

26 iunie

  • Slovacia vs România (Frankfurt) - ora 19:00
  • Ucraina vs Belgia (Stuttgart) - ora 19:00

Vezi programul complet de la EURO 2024.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE