Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„În inima Naționalei”, în cinematografe. Lungmetrajul spune povestea calificării echipei naționale de fotbal la Euro 2024

Documentarul care spune povestea calificării echipei naționale de fotbal la Euro 2024 a fost lansat în premieră, iar de săptămâna viitoare va putea fi urmărit în cinematografele din toată țara. „În inima Naționalei - Din vestiar până în Germania” prezintă momente neștiute de public din campania de calificare și oferă acces în culisele călătoriei către turneul final din Germania, acolo unde naționala antrenată de Edi Iordănescu va debuta pe 17 iunie.

„În inima Naționalei”, în cinematografele din toată țara. Regizor: „O lecție de viață pentru România”

Poate cea mai criticată generație din fotbalul românesc a obținut o calificare surprinzătoare la Campionatul European din vara acestui an. Echipa antrenată de Edi Iordănescu a încheiat campania de calificare pe primul loc, fără înfrângere în cele zece meciuri disputate. Iar parcursul tricolorilor a devenit subiectul unui film documentar, în regia lui Remus Achim.

Remus Achim, regizor: „Este o echipă națională în care nu mai credea nimeni, nici eu. În seara meciului Israel-România, mă uitam la tenis, juca Djokovic. E genul de film observațional și am intervenit foarte puțin pentru că e mult mai important ca ei să joace și să dea totul pe teren și să fie acolo decât ceea ce făceam noi. Oamenii să vină și să vadă filmul ăsta pentru că nu este un film doar despre fotbal, este o lecție de viață pentru România”.

Documentarul propune o incursiune autentică prin vestiarul tricolorilor, cu imagini în premieră din culise și discursurile motivaționale ale lui Edi Iordănescu de dinaintea sau de la pauza meciurilor.

Edi Iordănescu, selecționer: „Nu a fost ușor, drumul a fost cu obstacole. Momentul când am venit la echipa națională a fost unul dificil pentru că se strânsese multă supărare, tensiune, frustrare, calificări ratate, ani mulți de la un ultim turneu final și a trebuit să facem multe eforturi ca să venim pe linia corectă, să aducem din nou suporterii echipei naționale alături de noi”.

La avanpremiera filmului au participat, printre alții, premierul Marcel Ciolacu, președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, dar și câțiva dintre jucătorii primei reprezentative.

Darius Olaru, jucător al echipei naționale: „Noi nu ne aşteptam să se facă un film, nu ne gândeam că vom ajunge să fim cumva actori. Aştept şi eu să văd ce va fi şi cred că va fi un film interesant”.

Mihai Stoichiță, directorul tehnic al FRF: „Nu mai trebuie filme... Dacă avem un turneu final de succes, faceți dumneavoastră filme cu ei câte vreți când se întorc în țară. Îi obligăm. D-asta am spus, peste doi ani mi-aș dori să mai facem un film”.

Titular în toate cele zece meciuri din campania de calificare, Radu Drăgușin nu a putut fi prezent la eveniment. Nu au lipsit, însă, mama și fratele fundașului de la Tottenham, cei care așteaptă cu nerăbdare startul Campionatul European.

Svetlana Simion, mama lui Radu Drăgușin: „Chiar sperăm ca naționala să treacă de grupe și să ne facă bucuroși pe toți. Pe unde am mai fost, în mijlocul copiilor, le-am transmis că educația este extrem de importantă. Sportul îți conferă o mulțime de avantaje, dar fără educație nu ai cum faci pașii firești ai performanței”.

Alex Drăgușin, fratele lui Radu Drăgușin: „Am urmărit în special performanțele fratelui meu și am văzut cum a crescut pe zi ce trece. Îmi doresc și le doresc și le țin pumnii băieților să ajungă cât mai departe în Campionatul European, sunt o echipă care luptă, ceea ce este super”.

România va debuta la EURO 2024 pe 17 iunie, la Munchen, împotriva Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE