UPDATE 17:30 Jill Biden a ajuns în România
Prima-doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, a ajuns în România. Avionul Air Force 2 a aterizat la baza de la Mihail Kogălniceanu.
UPDATE 16:30 Volodimir Zelensy invită liderii germani în Ucraina pe 9 mai
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a spus că i-a invitat pe președintele german Frank-Walter Steinmeier și pe cancelarul german Olaf Scholz să viziteze Ucraina pe 9 mai, ziua în care Rusia marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.
Oficialii occidentali cred că președintele rus Vladimir Putin ar putea folosi sărbătoarea Zilei Victoriei pentru a face un anunț despre război – fie declarând o victorie, fie escaladând conflictul.
Scholz nu a făcut încă o vizită de solidaritate în țară. Scholz a făcut schimburi cu oficiali ucraineni în ultimele săptămâni din cauza refuzului Kievului de a-l invita pe Steinmeier, pe care Ucraina îl acuză că s-a apropiat de Rusia în perioada în care a fost ministru de externe.
UPDATE 15:30 Raportul Amnesty solicită Rusiei să răspundă în fața justiției pentru crimele de război
Amnesty International declară că a documentat crime de război ample comise de forțele ruse în comunitățile din jurul capitalei ucrainene, Kiev, inclusiv execuții arbitrare, bombardamente de locuințe și tortură. Rușii trebuie să răspundă în justiție pentru o serie de crime de război comise în regiunea de la nord-vest de Kiev, au precizat Amnesty International după ce a prezentat rezultatele unei ample investigații desfășurate în zona masacrelor.
„Modelul crimelor comise de forțele ruse pe care le-am documentat include atât atacuri ilegale, cât și ucideri intenționate de civili”, a declarat Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, într-o declarație vineri.
„Este vital ca toți cei responsabili, inclusiv în lanțul de comandă, să fie aduși în fața justiției”.
Organizația a spus că a strâns dovezi și mărturii în opt orașe din apropierea Kievului, inclusiv Bucha, unde au fost găsite cadavre întinse pe străzi imediat după retragerea Rusiei.
UPDATE 14.30 MAE rus: Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina
Rusia nu va folosi arme nucleare în Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al ministerului rus de Externe, Alexei Zaițev.
„A trebuit în mod repetat să respingem insinuările cu privire la posibila utilizare de către Rusia a armelor nucleare în timpul operațiunii militare speciale din Ucraina – aceasta este o minciună deliberată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Aleksey Zaitsev, într-un briefing de presă săptămânal.
UPDATE 14.00 Zelenski va participa duminică la o reuniune a liderilor G7
Liderii G7 se vor reuni duminică în format online, pentru a discuta despre războiul din Ucraina. La reuniune, va fi prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a declarat un purtător de cuvânt al cancelarului german Olaf Scholz.
„8 mai este o dată istorică care marchează sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial în Europa, care a adus teroare, distrugere și moarte în Europa”, a declarat vineri purtătoarea de cuvânt Christiane Hoffmann, într-o conferință de presă, afirmând că odată cu războiul actual din Ucraina „coeziunea al G7 este mai important ca niciodată”.
Germania deține președinția G7 anul acesta.
Această întâlnire, a treia de la începutul anului, va fi dedicată „în special situației din Ucraina”, a spus Hoffmann, fără alte detalii.
Președintele american Joe Biden anunțase deja o întâlnire săptămâna aceasta a grupului G7, fără a oferi o dată precisă, cu privire la eventuale sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei.
„Suntem întotdeauna deschiși la sancțiuni suplimentare”, a spus el miercuri la Casa Albă, adăugând că va discuta cu membrii G7 „ce vom face și ce nu vom face”.
Grupul G7 de țări bogate include Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și SUA.
UPDATE 13.30 Oraşul Severodoneţk este încercuit aproape în totalitate de forţele ruse, anunţă primarul
Severodoneţk, unul din oraşele importante din Donbas aflat încă sub control ucrainean, este "încercuit aproape în totalitate" de forţele ruse şi separatiştii proruşi din Donbas, care încearcă să preia controlul total, a transmis vineri primarul localităţii, Oleksandr Striuk.
Potrivit primarului, intervievat de postul ucrainean de televiziune 1+1, trupele ruse şi proruse "încearcă să atace oraşul din mai multe direcţii".
Deşi o mare parte din cei 100.000 de locuitori ai oraşului au plecat, primarul îşi exprimă regretul că 15.000 dintre ei încă refuză să plece.
UPDATE 12.30 Lavrov: Sancţiunile occidentale nu pot distruge voinţa poporului rus
Nicio sancţiune nu poate distruge voinţa poporului rus, a declarat vineri ministrul de externe Serghei Lavrov, la o ceremonie de depunere de flori la Moscova în memoria diplomaţilor ruşi ucişi în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale, subliniind că Rusia este hotărâtă "să apere adevărul istoric şi interesele sale legitime", informează agenţia oficială de presă rusă TASS.
"Nici o pedeapsă (şi) nicio sancţiune nu pot distruge voinţa poporului nostru, voinţa conducerii noastre, hotărâte să apere adevărul istoric şi interesele legitime ale Rusiei şi să oprească ameninţările directe la adresa securităţii, culturii şi istoriei noastre, create chiar de-a lungul graniţelor noastre, ceea ce se întâmplă de ani de zile", a declarat el.
Potrivit lui Lavrov, în acest moment se defineşte viitorul lumii, în timp ce se decide dacă va exista o ordine mondială multipolară, "controlată pe deplin de Statele Unite, ceea ce îşi doreşte Washingtonul şi tolerează alte ţări occidentale, sau lumea va fi dreaptă şi democratică".
UPDATE 11.30 Rusia ar fi cheltuit deja 34 miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina, susţine un expert german
Rusia a cheltuit deja 34 miliarde de dolari pentru războiul din Ucraina, dar cel mai mult costă Kremlinul tehnica şi echipamentele militare distruse de ucraineni, acestea cifrându-se la 230 milioane de dolari pe zi, notează vineri publicaţia ucraineană Focus.ua.
Preşedintele rus Vladimir Putin duce cel mai scump război din istorie, apreciază analistul Tomi Ahonen, într-un material publicat joi de Focus.de.
În calculele sale, expertul citat a pornit de la faptul că în Ucraina s-ar afla circa 190.000 de militari ruşi şi 19.000 de echipamente şi tehnică militară. Dar aceste cifre nu sunt exacte, pentru că în realitate s-ar putea ca numărul militarilor şi cel al echipamentelor angajate să difere cu câteva sute.
UPDATE 10.30 Germania şi Republica Cehă au convenit un mecanism pentru a livra arme Ucrainei
Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat joi că Germania va coopera cu Republica Cehă în furnizarea de arme Ucrainei, apelând la un mecanism de schimb circular.
''Republica Cehă poate furniza arme de producţie rusească şi pe care Ucraina le poate folosi direct, în timp ce noi îi vom ajuta ca armata cehă să-şi menţină forţele'', a declarat Scholz la Berlin după o întrevedere cu premierul ceh Petr Fiala.
Cei doi şefi de guvern nu au oferit detalii înainte ca planurile să fie puse la punct, dar Fiala a menţionat că acestea sunt ''foarte avansate'' şi că poate dezvălui în stadiul actual că este vorba despre ''armament greu''.
UPDATE 09.30 ONU: Apeluri la încetarea războiului Rusiei în Ucraina
ONU şi mai multe ţări au lansat joi un apel la încetarea războiului Rusiei în Ucraina, cu puţine menţiuni despre relansarea negocierilor de pace aparent la punct mort.
"Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrităţii sale teritoriale şi a Cartei Naţiunilor Unite. Aceasta trebuie să înceteze pentru binele poporului ucrainean, al poporului rus şi al întregii lumi", a repetat secretarul general al Organizaţiei, Antonio Guterres, în cursul unei reuniuni a Consiliului de Securitate organizată de Washington.
UPDATE 08.50 Luptele au continuat în estul Ucrainei
Doi oameni au fost omorâți și 25 de civili au fost răniţi în urma unui atac asupra unui cartier rezidenţial din Kramatorsk.
Rușii susțin că au vizat doar obiective militare.
UPDATE 08.30 Luptele continuă în Mariupol, în combinatul Azovstal
Ultimul punct local de rezistență adăpostește și câteva sute de civili.
De la Moscova, Vladimir Putin a anunțat că armata sa este gata să asigure evacuarea acestora către Rusia sau Ucraina. Pentru asta este în vigoare, susține Kremlinul, o încetare a focului până sâmbătă seară.
Un convoi umanitar al ONU este așteptat astăzi la Mariupol.
UPDATE 08.20 Ucraina se gândește la o contraofensivă
Cât privește războiul, Ucraina se gândește la o contraofensivă, dar nu mai devreme de mijlocul lunii viitoare.
”Până atunci sperăm să primim mai mult armament de la aliați”, a spus un consilier al președintelui Zelenski.
UPDATE 08.00 Volodimir Zelenski îi invită la Kiev pe cancelarul și președintele Germaniei
În plan diplomatic, Volodimir Zelenski îi invită la Kiev pe cancelarul și președintele Germaniei. Au fost tensiuni în legătură cu această problemă.
Acum trei săptămâni, Zelenski a refuzat o vizită a președintelui Steinmeier.
În plus, cancelarul Olaf Scholz şi preşedintele SUA, Joe Biden, au căzut de acord să nu recunoască niciun câştig teritorial al Rusiei în Ucraina.
UPDATE 07.50 Parlamentul European a votat joi o rezoluție referitoare la Republica Moldova
În legătură cu extinderea Uniunii Europene către est, Parlamentul European a votat joi o rezoluție referitoare la Republica Moldova, care cere instituțiilor europene să acorde acest statut Chișinăului. Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere a anunțat că raportul în această chestiune al Comisiei Europene ar putea fi gata înainte de summitul din iunie al Consiliului European.
UPDATE 07.40 Președintele Zelenski a cerut ”partenerilor civilizați” să ia sub patronajul lor regiuni
”Când Rusia aduce moarte, țările lumii libere trebuie să ajute, iar conferința de la Varșovia a arătat marea solidaritate dintre noi”, a spus premierul polonez la încheierea conferinței.
Prezent prin videoconferință, președintele Zelenski a cerut ”partenerilor civilizați” să ia sub patronajul lor regiuni, orașe și fabrici din Ucraina, susținând astfel reconstrucția. Cu puțin timp înainte, liderul de la Kiev a anunțat lansarea unei platforme de finanțare participativă, United24, unde oricine poate contribui.În timpul conferinței, președinta Comisiei Europene a anunțat un sprijin de încă 200 de milioane de euro. Banii sunt pentru a-i ajuta pe refugiații ucraineni din interiorul țării, care au fugit din zonele de război.
”Astăzi ne-am reunit cu un obiectiv clar: să sprijinim poporul curajos al Ucrainei, care luptă cu agresorul și își apără libertatea”, a spus Ursula von der Leyen.De partea sa, președintele Consiliului European, Charles Michel, a spus că ”eforturile de solidaritate se vor concentra pe trei domenii-cheie: ajutorul umanitar, nevoile de lichidități pe termen scurt și reconstrucția Ucrainei”.
În același timp, Charles Michel a evocat posibilitatea confiscării bunurilor rusești blocate în Uniunea Europeană, urmând ca acestea să fie ”disponibile” pentru reconstrucția Ucrainei.
”Personal, sunt absolut convins că este extrem de importantă nu doar înghețarea bunurilor, ci și a face posibilă confiscarea acestora, pentru a le pune la dispoziția țării care se reconstruiește”, a declarat el într-un interviu pentru presa din Ucraina.
O astfel de posibilitate a fost anunțată până acum în Statele Unite, acum câteva zile.La aceeași conferință a donatorilor, președintele Franței Emmanuel Macron a anunțat că Parisul mai adaugă 300 de milioane de euro ajutorului de până acum, de 1,7 miliarde de euro.
Suma nu include ajutoare militare, livrate separat.
Președintele Ucrainei a folosit participarea sa la conferință pentru a cere acordarea imediată a statutului de candidat la aderare.”Trebuie să fie o realitate absolută și nu doar o promisiune sau o perspectivă”, a spus Zelenski.
UPDATE 07.30 Mai mult de șase miliarde de euro pentru reconstrucția Ucrainei
Organizată de Polonia și Suedia, cu sprijinul Uniunii Europene, acțiunea va fi urmată de alte donații. De partea sa, președintele Zelenski a cerut ca țării sale să îi fie acordat imediat statutul de țară candidată la aderarea la Uniune.
Volodimir Zelenski crede că războiul s-ar fi terminat dacă existau conducători curajoși
Volodimir Zelenski crede că războiul s-ar fi terminat dacă existau conducători curajoși, potrivit discurului său adresat poporului ucrainean și participanților la un eveniment de caritate din Marea Britanie.
”Dacă toată lumea - sau cel puțin marea majoritate - ar fi fost lideri statornici și curajoși ca Ucraina, ca Marea Britanie, sunt sigur că am fi pus deja capăt acestui război și am fi restabilit pacea pe teritoriul nostru eliberat pentru tot poporul nostru”, a scris președintele ucrainean.
Zelenski a mai menționat că atacurile trupelor ruse la Azovstal au continuat. Mai sunt civili de evacuat, printre care femei și copii.
A mai scos în evidență că poporul ucrainean duce lipsa medicamentelor de bază și a tratamentelor pentru pacienții cu diabet, cancer, ca urmare a atacurilor Rusiei.