Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liberalii, îngrijorați de scorul la parlamentare. Numărul mandatelor PNL s-ar putea înjumătăți

Schimbarea de la vârful PNL după eșecul de la prezidențiale, la pachet cu semnalul intrării în partid a fostului director SRI, Eduard Hellvig, a provocat panică în rândurile candidaților puși pe locurile eligibile la parlamentare. Conducerea liberală și-a reevaluat calculele legat de parlamentare după dezastrul înregistrat cu Nicolae Ciucă candidat.

În prezent, PNL dispune de puțin peste 130 de senatori și deputați ca reprezentare în actualul Legislativ. Liberalii riscă, în momentul de față, după ziua de 24 noiembrie, să-și vadă înjumătățită această zestre parlamentară dacă nu găsesc urgent resurse pentru mobilizarea activului de partid.

Înainte de primul tur al alegerile prezidențiale, strategia fostei conduceri pentru PNL se baza pe propulsarea lui Nicolae Ciucă în turul doi al alegerile prezidențiale și să-l folosească pe acesta ca locomotivă electorală pentru alegerile parlamentare, intercalate între cele două tururi ale prezidențialelor.

Acest lucru nu s-a întâmplat. Nicolae Ciucă a obținut un scor de trei ori mai mic decât a avut partidul în acest an la alegerile locale, iar în momentul de față este panică pe grupurile interne de senatori și deputați, în special în rândurile candidaților care acum sunt cap de listă pentru Senat, unde e nevoie de un număr mult mai ridicat de voturi pentru a fi validate aceste mandate.

Câte mandate ar putea obține PNL dacă Ilie Bolojan va mobiliza electoratul

Dacă reușește să se mobilizeze, PNL ar putea să obțină în cazul cel mai optimist 80 de mandate, iar în cazul cel mai pesimist în jur de 60, dintre care poate 25 de mandate de senatori, au precizat surse politice pentru Euronews România.

Acest calcul ar nărui speranțele multora dintre candidați. În momentul de față se încearcă să se salveze ce se mai poate salva.

Ilie Bolojan, președintele interimar, încearcă să mobilizeze electoratul, prin inducerea ideii că ar putea fi un potențial premier la unei guvernări post-electorale. Pentru acest lucru ar trebui să se obțină și rezultate la alegerile parlamentare.

Tensiuni în PNL după ce Eduard Hellvig a reintrat în partid

În momentul de față, în PNL există mai multe tabere și deja au apărut disensiuni după ce Eduard Hellvig, fostul director SRI, a intrat în acest partid. Surse interne susțin că acesta ar putea să fie un rival pentru Ilie Bolojan dacă acesta nu reușește să scoată un scor mai mare de 15%. Atunci este posibil ca această grupare sudistă să se lupte cu gruparea din Ardeal, pro-USR, pentru șefia acestui partid.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE