Prohibiţia pescuitului în România s-a încheiat miercuri, însă există în continuare restricţii la capturarea unor specii de peşti, potrivit ordinului comun de prohibiţie din acest an emis de Ministerul Agriculturii şi cel al Mediului, transmite Agerpres.
În perioada următoare pescarii vor avea voie să își lanseze undițele pe canalele din rezervația Biosfera Delta Dunării, dar trebuie să fie respectate mai multe condiții.
Ce restricții rămân în vigoare
În Rezervaţia Biosferei Delta Dunării (RBDD), pescarii sportivi şi amatori nu au voie să reţină niciun exemplar din speciile crap, somn, ştiucă şi şalău. Aceste specii nu pot fi prinse de pescarii amatori sau sportivi decât pe sistemul „catch and release”, adică acestea trebuie eliberate imediat după ce au fost prinse.
De la această prevedere a actului normativ sunt exceptaţi pescarii comerciali, cei ale căror venituri depind în exclusivitate de resursa naturală.
Această restricţie a fost impusă pe fondul diminuării populaţiilor din cele patru specii de peşti.
De asemenea, pe teritoriul RBDD, capturarea linului este interzisă în perioada 7 iunie – 6 iulie, iar cea a racului până pe 15 iunie, prohibiţia la raci urmând să se reia în Deltă în luna septembrie.
Încă o regulă a fost impusă în actul normativ emis de Ministerul Mediului și al Agriculturii, și anume că persoanele care desfășoară activități recreative în Delta Dunării nu pot transporta o cantitate mai mare de 10 kilograme de pește, de pescar, sau 15 kilograme de pește de familie.
Ordinul de prohibiţie a pescuitului din acest an restricţionează şi utilizarea uneltelor de pescuit şi a mărit numărul zonelor de protecţie pentru resursele acvatice vii din România, zone în care nu se pescuieşte, de la circa 60, în 2021, la aproximativ 85, în 2022.