Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

La trei luni de la scandalul cu Nicușor Dan, polițiști și Daniel Băluță, lucrările de la planșeul Unirii sunt încă blocate

Se împlinesc trei luni de când centrul Capitalei devenea câmp de luptă pentru refacerea planșeului Unirii. Primăria Sectorului 4 încă nu a obținut autorizația de construire, necesară pentru a începe lucrările. Reprezentanții administrației conduse de Daniel Băluță spun că așteaptă avize de la primăria Generală, în vreme ce Nicușor Dan susține că primăria de sector ar avea și alte avize de adus.

Lucrările de la Planșeul Unirii au rămas blocate

14 octombrie 2024

Vă înmânez această dispoziție de desființare.

Dispoziție de desființare, domnule primar general?

Hei! Poliția, poliția! Opriți mașina!

Andre Rotaru, jurnalist Euronews: „Scandalul planșeului Unirii a culminat pe data de 14 octombrie anul trecut, cu o bătălie între Poliția Locală a municipiului București și Poliția Locală a Sectorului 4, care a durat aproape o zi întreagă. După ce doi angajați de la Sectorul 4 au fost răniți de un excavator care încerca să dărâme gardurile, primarul Daniel Băluță a luat decizia de a-și retrage forțele”.

De atunci și până acum, problema planșeului a rămas în aer. Autorizația de construire, necesară pentru începerea lucrărilor de consolidare, nu a fost emisă nici până în prezent.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei: „În Comisia Tehnică de Circulație am avut această discuție cu cei de la Sectorul 4 și este aproape o lună și jumătate de atunci, am agreat, avizul este scris, inclusiv am agreat să avem o suprapunere de lucrări în momentul în care noi vom extinde tramvaiul prin Piața Unirii, în măsura în care Sectorul 4 obține celelalte avize, cele mai importante fiind de la Metrorex, ei fiind perete în perete cu metroul, și de la Apele Române și încă câteva, imediat o să dăm autorizația.”

Primăria Sectorului 4 spune că așteaptă avizele de la... Primăria Generală.

Reacția Primăriei Sectorului 4 privind lucrările de la Planșeul Unirii:

„(...) Pentru obținerea autorizației de construire (...) este necesară eliberarea avizelor Comisiei tehnice de circulație, Direcției de Mediu, ALPAB din cadrul PMB.”

Localnic: Să le găsească, să se apuce de treabă. Acum e cu campania electorală, cu altă treabă, au fost alegeri.

Localnică: Mi se pare total nepotrivit și sunt inconștienți.

Problema planșeului unirii este dezbătută încă din 2017, atunci când un raport de expertiză a arătat că structura de beton armat este puternic degradată. Lucrările au fost preluate apoi de Primăria Sector 4. Scandalul a început în vara acestui an, după o expertiză publicată de primăria Sectorului 4 care arăta că în unele zone ar exista risc de prăbușire.

Daniel Băluță, primarul Sectorului 4: „Această lucrare reprezintă un risc major pentru Bucureșteni, un risc major pentru noi toți. Cred că nu ne putem permite sub nicio formă, niciunul dintre noi, o tragedie aici.”

Primăria Generală nu a fost, însă, de acord să ofere o autorizație în regim de urgență. Primăria de sector s-a plâns la prefectură, iar Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență a emis o hotărâre prin care îl soma pe Nicușor Dan să emită autorizația. Primarul general nu a dat curs somației. Primăria Sector 4 a obținut apoi o autorizație... de la primăria sectorului 3. Numai că, în acte, tot Primăria Generală are zona în administrație.

Matei Sumbasacu, inginer structurist: „O structură așa cum este pasajul de la Unirii, încadrată în starea tehnică 4 din 5, care înseamnă o stare tehnică necorespunzătoare, definiția acestei stări tehnice înseamnă că structura are nevoie de intervenție, dar nu este într-o stare critică. Peste 80, poate 90% dintre podurile și pasajele din București sunt în această stare tehnică 4 din 5. Avem, dacă nu mă înșel, două sau trei poduri care sunt chiar în stare tehnică critică.”

În prezent, nicio instituție nu și-a asumat un termen pentru începerea lucrărilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE