Sezonul de schi se deschide de 1 Decembrie în stațiunea Straja din Hunedoara. Stratul de zăpadă măsoară deja 30 de centimetri, anunță organizatorii. 10 centimetri reprezintă stratul de zăpadă naturală, iar diferența este dată de zăpada artificială, pentru că s-au folosit deja tunurile pentru zăpadă.
„Pârtiile Constantinescu şi Platoul Soarelui au fost amenajate şi vor fi deschise pe 1 decembrie. Încercăm să finalizăm pregătirile şi pe pârtia Mutu. Tunurile de zăpadă artificială au fost pornite încă din 18 noiembrie, pentru a ne asigura că vom putea primi schiorii, aşa cum se cuvine”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, cabanierul Emil Părău, administratorul mai multor pârtii din Straja.
În ceea ce priveşte instalaţiile de transport pe cablu, acestea sunt funcţionale în totalitate.
Odată cu inaugurarea sezonului de schi, la 1 decembrie, va porni şi telegondola din Lupeni spre Straja.
Turiştii care doresc să urce în staţiunea Straja cu maşina pot face acest lucru pe drumul judeţean care pleacă din Lupeni, carosabilul fiind în bună stare.
Cei care preferă să ajungă în staţiune cu telegondola îşi pot lăsa maşinile în parcarea de la staţia de pornire a telegondolei, în Lupeni, sau în parcarea de la intrarea în Straja.
Straja e situată la o altitudine de 1.445 de metri în munții Vâlcan.
Unde mai pot schia românii de 1 decembrie
Nu doar județul Hunedoara este atractiv pentru iubitorii sporturilor de iarnă. În această perioadă, în județul Suceava, zăpada măsoară de la 20 până la 50 de centimetri, în zonele înalte, și poate ajunge chiar la un metru și jumătate.
Salvamontiștii le recomandă celor care doresc să-și petreacă mini-vacanța de 1 decembrie în zonele montane să fie foarte precauți, să asculte și să respecte atenționările meteorologice, să fie echipați corespunzător atunci când urcă pe munte și să nu se hazardeze pe trasee montane dificile.
Ca în anii trecuți, românii preferă să treacă și granița pentru a merge la schi în țări din apropiere, precum Serbia, Slovacia, Austria sau Bulgaria.