Nuclearelectrica și compania franceză Framatome sunt tot mai aproape de producerea unui izotop medical folosit în lupta împotriva cancerului. Nuclearelectrica a făcut publice primele concluzii ale studiului realizat pentru producerea de Lutețiu-177, utilizat în mai multe tratamente împotriva bolilor oncologice, iar rezultatele sunt încutajatoare.
La centreala nucleară de la Cernavodă va fi produs un izotop împotriva cancerului
Izotopul - care poate distruge celulele canceroase, fără să le afecteze însă pe cele sănătoase - va fi produs în Unitatea a doua a Centralei Nucleare de la Cernavodă. Iar vânzarea lui în scopuri medicale ar urma să înceapă în 2028.
Urmează ca Nuclearelectrica și Framatome să facă proiectarea detaliată a proiectului, „achiziția, instalarea și punerea în funcțiune a sistemului de iradiere la Unitatea 2” a centralei de la Cernavodă.
„Nuclearelectrica se angajează să promoveze nu numai producția de energie, ci și sănătatea publică. Producția de Lutețiu-177 marchează o etapă importantă pentru România și pentru industria nucleară globală. Rolul nostru în susținerea tratamentelor oncologice de ultimă oră prin medicina nucleară consolidează rolul energiei nucleare în creșterea nivelului de bunăstare”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO Nuclearelectrica, citat de Spotmedia.