Preşedintele Klaus Iohannis a apreciat marţi că stabilirea a doi candidaţi pentru alegerile locale din Bucureşti nu reprezintă un succes al coaliţiei.
"Cert, nu este un mare succes al coaliţiei, ca să mă exprim aşa, dar în rest prefer să nu comentez deciziile coaliţiei în materie de ales candidaţi şi de felul în care se vor poziţiona. Discuţiile în coaliţie s-au purtat ieri şi azi noapte, din câte am înţeles. Nu am fost acolo ca să fiu, ca să zic aşa, în contact nemijlocit. Am aflat rezultatele", a precizat Iohannis, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în Republica Coreea.
El a menţionat că este important ca lupta electorală de la Bucureşti să nu se reflecteze şi asupra activităţii Guvernului.
"Important este ca această soluţie de candidaţi separaţi pe Bucureşti să nu ducă la nişte lupte electorale în interiorul coaliţiei care pe urmă s-ar reflecta negativ asupra activităţii Guvernului şi cred că există capacitatea în cele două partide să separe alegerile locale de activitatea guvernamentală. Cred că toată lumea îşi aminteşte că crearea acestei coaliţii a fost încurajată de mine, pentru că am avut nevoie de un guvern stabil, un guvern cu o majoritate serioasă în Parlament pentru a trece România cu bine prin toate crizele succesive pe care le-am avut; lucru care s-a întâmplat. Deci obiectivul acestei coaliţii a fost stabilitate şi trecerea cu bine prin crize, ceea ce s-a întâmplat. Deci obiectivul a fost atins. Dar cred că mai are potenţial această coaliţie în viitor. Sigur, acum, în toiul campaniilor electorale va fi un pic mai complicat de a menţine buna înţelegere la cotă maximă", a menţionat Iohannis.
Coaliţia a decis luni seara să propună candidaturi separate la Primăria Capitalei, respectiv Gabriela Firea - PSD şi Sebastian Burduja - PNL, pentru a maximiza electoratele celor două partide, potrivit unor surse politice.
Sursele au precizat că cei doi candidaţi la Primăria Capitalei nu se vor ataca în campanie, ci vor avea o campanie constructivă, centrată pe soluţii pentru Bucureşti.
Decizia a fost luată după o şedinţă a coaliţiei de guvernare începută luni, în jurul orei 10,00, care a durat mai bine de 13 ore şi care a avut ca temă o analiză privind continuarea susţinerii candidaturii doctorului Cătălin Cîrstoiu la funcţia de primar general al Capitalei.
Calendarul alegerilor din 2024
Alegerile 2024 în România au o miză importantă. Românii vor fi chemați la urne să aleagă primarii, consiliile locale/județene, europarlamentarii, parlamentarii și președintele României.
Coaliția a stabilit calendarul alegerilor din 2024 în România. Alegerile locale și cele europarlamentare au fost comasate, iar alegerile prezidențiale au fost devansate.
- 9 iunie 2024 - alegeri locale și alegeri europarlamentare;
- 15 și 29 septembrie 2024 - alegeri prezidențiale (surse);
- 8 decembrie 2024 - alegeri parlamentare.