Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a afirmat că Rusia își prezintă eșecurile drept succese, în contextul în care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că obiectivul ”demilitarizării” Ucrainei a fost ”în mare parte atins”, relateză agenția EFE, citată de Agerpres.
"Aşa cum am spus, Rusia poate transforma orice eşec într-o victorie", a scris Kuleba într-un mesaj pe Twitter.
- Serviciile secrete estoniene explică de ce nu vom mai vedea contraofensiva ucraineană timp de o săptămână
- UPDATE. Contraofensiva Ucrainei. Oficialii anunță "succese parţiale" în înaintarea spre Marea Azov
- Vladimir Putin, întâlnire cu liderii africani care au propus un plan de pace pentru Ucraina. ”Acest conflict afectează Africa”
Printr-un alt mesaj publicat pe Facebook, diplomatul ucrainean a criticat, pe un ton sarcatist, anunțul făcut de Kremlin.
”În episoadele următoare: Practic, toate obiectivele «operaţiunii militare speciale» au fost îndeplinite. Ucraina, în calitate de membru al UE şi NATO, nu va putea ataca Rusia, Crimeea nu mai este o povară pentru bugetul rus, naziştii au rămas doar în Rusia.
Iar pierderile de soldaţi ruşi şi echipamente în Ucraina, despre care noi nu vom spune nimănui, ne-au ajutat să ne corectăm greşelile şi să facem Rusia mai puternică. Rusia este mai puternică ca niciodată", a mai precizat ministrul ucrainean de Externe, conform sursei citate.
De altfel, Dmitro Kuleba a amintit despre afirmația făcută de Dmitri Peskov, potrivit căruia ”Ucraina foloseşte din ce în ce mai puţin propriile arme şi tot mai mult sistemele de armament furnizate de ţările occidentale", deci ”una din sarcinile” pe care şi-a propus Moscova prin 'operaţiunea militară specială” a ”fost în mare măsură îndeplinită”.
”De aceea avem dreptate când le spunem partenerilor noştri că (preşedintele rus Vladimir) Putin va putea să le explice ruşilor atât pierderea Crimeii, cât şi a Ucrainei în general", a mai menționat şeful diplomaţiei ucrainene.
Dmitro Kuleba a subliniat că partenerii Ucrainei "să nu se teamă de schimbările globale şi să nu înceteze să o susţină”.