Patinatorii pe gheață vor trebui să aibă cel puțin 17 ani pentru a participa la competiții profesioniste, după ce organismul de conducere al acestui sport a votat marți pentru creșterea vârstei minime, de la 15 ani, relatează Euronews.com.
Decizia luată de congresul Uniunii Internaționale de Patinaj (ISU) de la Phuket, Thailanda, vine în urma controversei din jurul patinatoarei ruse Kamila Valieva la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din acest an.
„Este o decizie istorică”, a declarat președintele ISU, Jan Dijkema, după ce 100 de țări au votat pentru susținerea măsurii, în timp ce doar 16 s-au opus.
Înainte de concursul olimpic din 2022, Valieva, atunci în vârstă de 15 ani, a fost depistată pozitiv la o substanță interzisă, la un test antidoping. Acesteia i s-a permis să concureze, dar a izbucnit în lacrimi după ce a căzut de mai multe ori în timpul prestației sale, cu lumina reflectoarelor mondiale asupra ei. Valieva, care fusese cotată pentru o medalie de aur, a terminat pe locul patru.
Schimbarea va fi introdusă treptat
Vârsta minimă de 15 ani va rămâne pentru sezonul viitor, va crește la 16 ani pentru sezonul 2023-24 și apoi va crește la 17 ani pentru toți anii următori, inclusiv pentru Jocurile de iarnă din 2026.
Acest lucru va perturba cariera celei mai bune patinatoare de juniori din Rusia, Sofia Akateva, care are 14 ani. Ziua ei de naștere cade la câteva zile după termenul limită de 1 iulie pentru clasificarea vârstei patinatorilor pentru sezonul următor. Cu toate acestea, după ce a împlinit 18 ani, ea va putea concura în 2026.
Înainte de vot, directorul general al ISU, Fredi Schmid, a recunoscut că organismul s-a confruntat cu presiuni mediatice și cu un „atac major” în urma controversei Valieva. El le-a spus delegaților la conferință că reputația sportului este în joc.
Există și un motiv medical
Echipa medicală a organismului de patinaj a susținut, de asemenea, creșterea limitei de vârstă la 17 ani, argumentând că acest lucru ar fi benefic pentru tinerii patinatori din punct de vedere fizic și mental și ar ajuta la prelungirea carierei lor.
„Consider că, în calitate de administratori ai sportului de patinaj, aveți obligația morală și datoria de a le oferi acestor tineri patinatori oportunitatea și timpul necesar pentru a-și dezvolta... abilitățile de care au nevoie pentru a avea succes la nivel de seniori”, a declarat Dr. Jane Moran din partea comisiei medicale a ISU.
Un raport medical publicat înaintea deciziei a declarat că schimbarea ar permite sportivilor juniori să aibă timp să ajungă la maturitatea scheletului.
„Preocuparea este că, în timpul unei perioade de vulnerabilitate cunoscută a scheletului, sportivul adolescent poate fi expus la sarcini excesive de antrenament și de competiție asociate cu competiția la nivel înalt, ceea ce îl expune pe sportiv la un risc mai mare de accidentare”, se arată în raportul medical.
Acesta a avertizat, de asemenea, că unii sportivi adolescenți de elită ar putea suferi o întârziere a pubertății cu o medie de doi ani din cauza cerințelor fizice ale antrenamentelor și a aportului energetic inadecvat. De asemenea, a fost remarcat un risc mai mare de a dezvolta tulburări de alimentație.
Părerile sunt împărțite
Comisia sportivilor a intervievat aproape 1.000 de sportivi profesioniști și antrenori și a constatat că 86% dintre aceștia erau în favoarea ridicării limitei de vârstă.
Unii reprezentanți ai țărilor mai mici au susținut că modificările ar avea un impact negativ asupra rezervei lor de talente și a capacității de a trimite sportivi la competiții de elită. Cu toate acestea, alte națiuni mai mici de patinaj, cum ar fi Islanda și Irlanda, au declarat că accentul ar trebui să fie pus pe protejarea tinerilor.
„Trebuie să ne amintim că ei sunt copii în primul rând și atleți în al doilea rând”, a declarat reprezentantul ISU al Irlandei la Phuket.
ISU a redactat o propunere de limită de vârstă spunând că "epuizarea, alimentația dezordonată și consecințele pe termen lung ale rănilor" reprezintă un risc pentru tinerii patinatori adolescenți care sunt împinși să execute mai multe sărituri cvadruple.
Decizia a fost criticată în Rusia, unde patinatorii sunt în prezent excluși de ISU de la competițiile internaționale din cauza invaziei militare a țării în Ucraina.