Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Noi teste făcute pe apa din râul Sena provoacă îngrijorare. Peste trei săptămâni, încep Jocurile Olimpice Paris 2024

Mai sunt doar trei săptămâni până la Paris 2024, dar unele evenimente și ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice rămân sub semnul întrebării din cauza poluării continue a râului Sena.

Râul ar trebui să găzduiască competiții precum 10 km stil liber și triatlon. Iar după Olimpiadă, există planuri pentru ca Sena să fie accesată de publicul larg, o premieră în ultima sută de ani.

Revenind la JO Paris 2024, în cadrul ceremoniei de deschidere, delegațiile olimpice internaționale ar urma să navigheze pe râu, în bărci. Repetiția de marți a fost anulată, însă, din cauza concentrațiilor periculoase de macterii fecale din apele Senei.

Niveluri periculoase de macerii fecale în Sena

Probele prelevate din Sena, între 18 și 20 iunie, au relevat concentrații îngrijorătoare de bacterii E.coli și enterococi, la niveluri care depășesc cu mult plafoanele de siguranță.

Spre exemplu, concentrația de E.coli în apă a fost de zece ori mai mare decât pragul maxim stabilit cu Federația Mondială de Triatlon. Nivelurile de enterococi au fost, de asemenea, în zona de nesiguranță.

Lionel Cheylus, de la ONG-ul de mediu Surfrider Europe, a testat, de asemenea, apele, subliniind potențiala prezență a altor poluanți.

"Reglementările europene spun că asta este tot ce trebuie să fie monitorizat. Doar aceste două bacterii. Nimic despre poluarea farmaceutică, industrială sau chimică. Când spui: "Da, această apă este bună pentru înot", înseamnă doar acele două bacterii.", a declarat el pentru USA Today.

Îndepărtarea bacteriilor este esențială pentru desfășurarea Jocurilor Olimpice. Anul trecut, organismul de conducere a înotului, World Aquatics, a închis Cupa Mondială de înot în ape deschise după ce a constatat că Sena se prezenta sub standardele acceptabile pentru protejarea sănătății înotătorilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE