Flacăra Olimpică, simbolul celui mai important eveniment sportiv din lume, a fost aprinsă marți, lângă ruinele templului Zeiței Hera din Grecia.
Apoi, flacăra va parcurge peste cinci mii de kilometri pentru a ajunge, în 26 iulie, la Paris. Fosta campioană olimpică la atletism, Maricica Puică, și președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, participă la ceremonia din Grecia.
Aprinderea torței olimpice, în direct la Euronews România
UPDATE:
Aprinderea torței olimpice începe la ora 11:15 și momentul este transmis în direct la Euronews România. Imaginile pot fi văzute AICI.
- Peste 11.000 de persoane vor purta torța olimpică de astăzi și până pe 26 iulie.
Despre acest eveniment ne-a vorbit Elisabeta Lipă. Considerată canotoarea secolului de către Federația Internațională de Canotaj, Lipă a participat la șase ediții ale Jocurilor Olimpice.
Elisabeta Lipă, care este actualul președinte al Agenției Naționale pentru Sport, a purtat și ea flacăra olimpică și chiar a fost portdrapelul delegației României la edițiile Sydney 2000 și Atena 2004.
Elisabeta Lipă: "Eu am alergat cu flacăra olimpică pentru JO de la Torino, în 2006. A fost ceva extraordinar de frumos și emoționant și mă bucur că, pe tot traseul pe unde se aleargă cu flacăra olimpică, ai ocazia să vezi foști campion olimpici, actuali campioni, medaliați mondiali și europeni. Deschiderea Jocurilor Olimpice este ceva unic, iar eu am avut ocazia să văd acest lucru de șase ori în viața mea și e fascinant.
Aș putea să fac o comparație, seamănă cu finala sau cu momentul în care un sportiv începe competiția la Jocurile Olimpice și știi că în tribune sunt mii de oameni care te aplaudă. Și aplauzele alea, chiar dacă ei nu te cunosc, sunt pentru tine. Asta se întâmplă și atunci când alergi cu flacăra olimpică. Tu alergi și lumea te aplaudă, pentru că se oferă un spectacol.
În general, acest moment este impresionant (n.r.: a purtat drapelul delegației României). Pur și simplu, să fii în fața delegației țării tale, să intri pe acel tunel din stadion și, când faci turul de onoare, tribunele vuiesc, emoțiile sunt atât de mari, pentru că tu simți emoția colegilor tăi din spate și dai ritmul delegației.
Am fost portdrapel de două ori, există acea emoție pe care nu mulți sportivi o au ca șansă. Aș putea să o compar cu câștigarea unei medalii, urcarea pe podiumul olimpic, totul este foarte emoționant. Numai când ajungi la aeroport și simți emoția aia a Jocurilor Olimpice, toată lumea este foarte drăguță, te preia, te duce, te legitimezi, te cazezi, zâmbetul de pe fața voluntarilor, solidaritatea aia care se leagă. Așa se întâmplă și cu flacăra olimpică, trăiești aceeași emoție, dar puțin mai devreme, e mândria aia că tu alergi cu flacăra. Eu am văzut acest eveniment acum 40 de ani și eram foarte mică. Mi se părea totul fascinant, eram singura țară socialistă participantă, deci a fost ceva de vis. După care nerăbdarea cu care așteptam să participăm.
Ce nu se vede în spatele camerelor? Nu se văd multe. Camerele transmit doar ce au voie. 10.500 de sportivi să stea într-un sat olimpic, două săptămâni, în fiecare zi să te vezi cu cei mai mari sportivi, pe care un om de rând îi vede doar la TV. Iar noi acolo ne întâlnim două săptămâni, mâncăm în același loc, ne plimbăm în același loc, dormim în același loc, ne distrăm în același loc. Emoțiile, bucuria câștigării medaliilor...când vezi pe toate blocurile, odată cu începerea competițiilor, cum sunt afișate medaliile, când vezi cum cresc de la o zi la alta, de la o oră la alta, este ceva fascinant. Dumneavoastră nu le vedeți pentru că nu aveți voie să intrați în interiorul satului olimpic."
13 medalii, obiectivul federațiilor din România la Jocurile Olimpice Paris 2024
Avem 78 de sportivi calificați la JO până acum. Mai urmează confirmarea pentru alții, plus competiții de calificare pentru altii. Președintele COSR, Mihai Covaliu, spune că obiectivul realist al României ar fi de 6-8 medalii.
Elisabeta Lipă: "Mi-ar plăcea ca delegația României să aibă 100 de sportivi calificați, dar prea puțin probabil să se întâmple lucrul acesta pentru că mai avem foarte puțini sportivi de calificat. Mi-aș dori, în schimb, să fie o delegație foarte puternică care să reprezinte România la competiție și s-ar compensa.
Federațiile, ca și la edițiile trecute, fixează niște obiective îndrăznețe, greu de atins, dar, din păcate, unele federații nu le duc la capăt. Și tocmai din această cauză comisia tehnică din Comitetul Olimpic și Comitetul Executiv care cunoaște realitatea și vedem ce se întâmplă pe teren, pentru că mai au și alte competiții intermediare până ajung la JO și chiar la calificări, ne spun că va fi o ediție mai bună decât ediția JO de la Tokyo.
Dar numai Dumnezeu știe forma în care se vor regăsi sportivii atunci, cum își stăpânesc emoțiile, pentru că și acest factor contează foarte mult. Oricât ai fi de bun, dacă nu știi să-ți controlezi emoțiile, nu prea ai șanse să te lupți cu cel mai bun. Dar pentru asta există specialiștii din jurul echipei, care au obligația să-i ajute și să-i pregătească psihic pentru acest moment. Sincer, emoțiile sunt enorme, chiar și pentru mine, care am concurat la șase ediții ale Jocurilor Olimpice, dar nu ai um să nu treci peste ele.
Urmăresc tot ceea ce înseamnă Jocurile Olimpice, cercurile olimpice îmi sunt foarte dragi.
Eu știu ce înseamnă statul în cantonament, statul departe de familie, dar vă spun că merită să faci toate sacrificiile atunci când îți merge, când ești bun, când câștigi, pentru că este competiția supremă. De imn, nu mai zic."
Știrea inițială:
Aprinderea torței olimpice, în direct la Euronews România
Ceremonia de aprindere a flăcării olimpice a fost o parte esențială a fiecărei olimpiade organizate în ultimii 90 de ani.
Prima ediție a Jocurilor Olimpice a avut loc în 776
Potrivit însă legendelor grecești, prima ediție a Jocurilor Olimpice ar fi avut loc în anul 776 înaintea erei noastre.
”Suntem în Olympia antică, iar în spatele nostru este Templul Zeiței Hera, unde marți va fi aprinsă flacăra pentru Jocurile Olimpice de la Paris. Procesul este unul foarte complicat, nu se folosește o brichetă sau o altă sursă de foc.
Se folosește o oglindă cu ajutorul căreia sunt focalizate razele soarelui.”, susține Nicholas Paphitis, jurnalist Associated Press.
Torța olimpică va fi transportată din Grecia în Franța la bordul legendarei Belem, una dintre cele mai vechi nave europene cu trei catarge.
Până va ajunge în Paris, torța va trece prin Marsilia, dar și prin alte sute de orașe mai mici. Jocurile Olimpice de la Paris vor începe în data de 26 iulie și se vor încheia pe 11 august.