Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

JO 2024: Cătălin Chirilă, locul 9 la canoe simplu 1.000 de metri. A ratat finala după ce bătuse recordul olimpic în calificări

După ce a bătut recordul olimpic în calificările probei de canoe simplu și a ajuns în semifinale, Cătălin Chirilă a ratat calificarea în marea finală.

09/08/2024 , 14:46

Chirilă a încheiat competiție pe locul 9

În finala B, Cătălin Chirilă a terminat pe primul loc, cu timpul de 3:47:48. Astfel, el a încheiat pe locul 9 proba de canoe simplu, pe 1.000 de metri, cu toate că era mare favorit la medalia de aur.

La baza nautică de pe canalul de la Vaires-sur-Marne, în calificări, Cătălin Chirilă a oprit cronometrul cu timpul de 3:44:75 și a bătuse recordul olimpic.

Cătălin Chirilă a ratat finala la canoe-simplu

În semifinale, Chirilă a scos un timp de 3:45:78 și a pierdut calificarea. El avea nevoiue de un timp mai bun cu 36 de sutimi.

Semifinala a fost câștigată germanul Brendel, cu timpul de 3:44:78, urmat de brazilianul Queiroz, cu 3:44:80 și de polonezul Glazunow, cu 3:45:30. Ultimul care s-a calificat din această semifinală a fost italianul Tacchini, cu 3:45:42.

Chirilă va lupta acum în finala B, cea care contează doar pentru clasamentul final și care se va disputa la ora 14:40.

  • Brazilianul Isaquias Queiroz este campionul olimpic en titre.

Chirilă este campion european și vicecampion mondial în exercițiu în această probă. Campionul mondial este cehul Martin Fuksa, cel care deține și recordul mondial în acestă probă, 3:42:385, performanță pe care a stabilit-o în 2018 și care concurează și acum cu Cătălin.

Ultima medalie olimpică pe care a luat-o vreun canoist român a fost la Sydney 2000, când echipajul Florin Popescu / Mitică Pricop a luat aurul la canoe dublu. Acum, Florin Popescu este antrenorul lui Cătălin Chirilă.

Cătălin Chirilă s-a născut în Tulcea, pe malul lacului Razelm. Deși a ajuns unul dintre cei mai buni canotori ai lumii, el putea fi în corul bisericii de la Sarichioi, din care încă face parte. Însă a descoperit canotajul, iar baza de la Snagov i-a devenit a doua casă. De fapt, prima, dacă avem în vedere că însuși el spunea că "Aici îmi doresc să-mi petrec restul vieții".

Înaintea Jocurilor Olimpice, Chirilă a făcut o remarcă și despre adversarii săi: "Deja i-am bătut pe toți cei cu care voi concura la Jocurile Olimpice".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE