Premierul japonez Fumio Kishida a fost evacuat nevătămat după o explozie produsă sâmbătă într-un port din vestul țării, a anunțat televiziunea NHK.
Suspectul care a aruncat explozibilul a fost reținut, potrivit AP.
Premierul japonez Fumio Kishida a reluat discursul după ce a fost aruncată o bombă fumigenă.
UPDATE:
Premierul japonez Fumio Kishida a promis că va face tot posibilul pentru a asigura securitatea întrunirilor Grupului celor șapte puteri industriale, care s-au reunit în Japonia. Anunțul vine la o zi după atacul care a avut loc în timpul unui discurs al premierului, pe care acesta l-a calificat ca fiind absolut impardonabil.
Fumio Kishida, premierul Japoniei: "Aș dori să-mi exprim recunoștința pentru numeroasele mesaje de susținere pe care le-am primit din Japonia și din străinătate. Cred că este absolut impardonabil că un astfel de act violent a fost comis în timpul unor alegeri care constituie fundamentul democrației.
În ceea ce privește siguranța, vor fi efectuate investigații suplimentare pe măsură ce ancheta privind acest incident va progresa. În orice caz, referitor la summitul G7, trebuie să depunem toate eforturile pentru a asigura protecția și securitatea în cadrul evenimentelor la care se adună demnitari din întreaga lume. Vreau să fac tot posibilul pentru a garanta siguranța."
Știrea inițială:
Explozie înaintea discursului
Kishida se afla în vizită în portul Saikazaki din prefectura Wakayama pentru a-l încuraja pe candidatul partidului său de guvernământ la alegerile locale.
Explozia a avut loc chiar înainte ca acesta să își înceapă discursul, a precizat NHK. Nu au fost raportați răniți în urma incidentului, iar Kishida a fost dus la sediul poliției prefecturii Wakayama.
Incidentul are loc la doar nouă luni după ce fostul premier Shinzo Abe a fost asasinat în timp ce susținea un discurs de campanie în orașul Nara, din vestul țării. Asasinatul a șocat națiunea, iar o investigație ulterioară a descoperit lacune în securitatea lui Abe și a dus la consolidarea măsurilor de securitate ale poliției japoneze.
Ultimul atac are loc, de asemenea, în contextul în care în acest weekend începe o serie de reuniuni ministeriale a Grupului celor Șapte, înaintea summitului din 19-21 mai pe care Kishida îl va găzdui la Hiroshima.
Suspectul a fost arestat
Un bărbat considerat suspect a fost arestat sâmbătă la fața locului. Imaginile NHK au arătat mai mulți ofițeri de poliție în uniformă și în civil adunați în jurul bărbatului, presându-l la pământ și târându-l în lateral. Suspectul, identificat doar ca fiind un bărbat tânăr, ar fi aruncat explozibilul.
O martoră a declarat că se afla în mulțime și a văzut ceva venind din spate și că s-a auzit un zgomot puternic. Un alt martor a spus că oamenii țipau și că a văzut cum cineva era reținut chiar înainte de producerea exploziei.
Atacul de sâmbătă are loc înaintea alegerilor locale la nivel național, inclusiv a alegerilor parțiale pentru un loc liber în camera inferioară a Parlamentului, scrutinul fiind programat pentru 23 aprilie.
Asasinatul lui Shinzo Abe
În cazul asasinatului lui Abe, atacatorul l-ar fi împușcat pe Abe cu un pistol artizanal în timp ce fostul lider ținea un discurs de campanie. Suspectul, Tetsuya Yamagami, a fost acuzat de crimă și de alte câteva infracțiuni, inclusiv de încălcarea unei legi privind controlul armelor de foc.
Acesta le-a spus anchetatorilor că l-a ucis pe Abe din cauza legăturilor aparente ale lui Abe cu un grup religios pe care îl ura. În declarațiile sale și în postările de pe rețelele de socializare care îi sunt atribuite, Yamagami a spus că a dezvoltat o ranchiună pentru că mama sa a făcut donații masive către Biserica Unificării, care i-a falimentat familia și i-a ruinat viața.
Într-o țară cunoscută pentru siguranța publică și controlul strict al armelor de foc, asasinatul a dus la demisia unor șefi de top ai poliției locale și naționale și la o înăsprire a directivelor de securitate pentru liderii politici și pentru alte persoane importante.