Japonia se pregătește să deverseze în mare o cantitate importantă de apă contaminată. Acțiunea vine la 12 ani de la avarierea reactoarelor de la centrala nucleară de la Fukushima. Până acum, în rezervoarele centralei s-au adunat 1,3 milioane de tone de apă radioactivă, 96% din capacitatea de stocare.
Autoritățile susțin că acțiunea nu va dăuna mediului înconjurător. Țările vecine sunt, însă, îngrijorate.
Pe 11 martie 2011, la centrala nucleară de la Fukushima, a avut loc al doilea cel mai mare accident nuclear din lume, după dezastrul de la Cernobîl.
Un cutremur, urmat de un tsunami, au provocat avarierea mai multor reactoare. De atunci, în fiecare zi, 130 de tone de apă uzată radioactivă sunt colectate, tratate și depozitate în cele aproximativ o mie de rezervoare disponibile.
Autoritățile nipone susțin că deversarea apei este inevitabilă, pentru că rezervoarele sunt aproape pline. Pentru a demonstra că operațiunea nu prezintă pericole, administrația centralei a introdus sute de pești în apa tratată și diluată.
Tomohiko Mayuzumi, purtător de cuvânt al TEPCO: Am efectuat teste de creștere a peștilor cu scopul de a le dovedi oamenilor că apa (tratată), a cărei eliberare o considerăm sigură, nu ar avea niciun impact negativ asupra vietăților, în realitate.
În ciuda asigurărilor din partea guvernului japonez și a operatorului centralei nucleare, comunitățile de pescari se tem că afacerile lor ar putea fi compromise. Țările vecine, între care China, Coreea de Sud și state insulare din Pacific și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea pentru siguranța lor.
Experții în radiologie își arată și ei reticența.
Katsumi Shozugawa, expert în radiologie, Universitatea din Tokyo: În calitate de măsurător, ceea ce mă îngrijorează cel mai mult este că nu vom putea verifica temeinic nivelurile de concentrație (de tritiu) din apa care este eliberată.
Operatorul centralei spune că pregătirile pentru deversare vor fi gata primăvara aceasta.
Operațiunea va începe, însă, numai după primirea avizului de la Agenția Internațională pentru Energie Atomică.