Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iulia Navalnaia spune că va candida la preşedinţia Rusiei: ”Când va veni momentul potrivit, mă voi întoarce și voi participa la alegeri”

Iulia Navalnaia, soția fostului lider al opoziției ruse Aleksei Navalnîi, a declarat într-un interviu recent că intenționează să candideze la președinția Rusiei, însă doar după ce Vladimir Putin nu va mai deține puterea.

În cadrul discuției cu BBC, ea a subliniat că prioritatea sa politică rămâne înlăturarea regimului lui Putin, considerându-l principalul adversar politic.

Navalnaia a vorbit despre planurile sale politice și dorința de a uni opoziția rusă, care este în prezent fragmentată și fără un lider carismatic după moartea soțului ei.

Aleksei Navalnîi a decedat în februarie, în timp ce ispășea o condamnare într-o închisoare din Cercul Arctic, ceea ce a lovit puternic mișcarea de opoziție din Rusia.

„Când va veni momentul potrivit, mă voi întoarce și voi participa la alegeri,” a afirmat ea, subliniind că nu va reveni în țară atât timp cât Putin rămâne la putere.

Putin, care a condus Rusia timp de peste două decenii, este văzut de Navalnaia ca fiind responsabil direct pentru uciderea soțului ei, o acuzație respinsă de Kremlin.

Navalnîi, care era unul dintre cei mai mari critici ai lui Putin, a petrecut ultimii ani din viață în închisoare, unde fusese condamnat pe baza unor acuzații despre care el și susținătorii săi au afirmat că au fost fabricate pentru a-l elimina politic.

Iulia Navalnaia continuă acum să conducă Fundația Anticorupție înființată de soțul ei, încercând să dezvăluie adevărul despre moartea acestuia. Ea a respins afirmațiile autorităților ruse că Navalnîi ar fi murit din cauze naturale, susținând că va face publice dovezi odată ce investigația va fi completă.

În timp ce Kremlinul susține că Putin se bucură de un sprijin popular larg, Navalnaia a promis că va continua lupta politică și va încerca să aducă schimbări majore în Rusia, atunci când regimul actual va cădea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE