Parlamentul irakian l-a ales joi pe politicianul kurd Abdul Latif Rashid în funcţia de preşedinte al ţării, deschizând calea spre formarea unui nou guvern şi ieşirea din grava criză politică din ultimul an, informează Reuters şi AFP, citate de Agerpres.
După un al doilea tur de scrutin, Rashid, provenit din Uniunea patriotică din Kurdistan (UPK), a fost ales cu peste 160 de voturi, în faţa preşedintelui actual, Barham Saleh, care a întrunit 99 de voturi.
Rashid, în vârstă de 78 de ani, de profesie inginer hidraulic, cu studii în Marea Britanie, a fost ministru al resurselor de apă între 2003 şi 2010.
Noul preşedinte, care a fost un candidat de compromis într-o ţară polarizată, are la dispoziţie 15 zile pentru a desemna un prim-ministru - un şiit, conform tradiţiei -, numit de cel mai mare bloc parlamentar.
Irakul, în impas politic din 2021
De la alegerile legislative din octombrie 2021, Irakul s-a aflat într-un impas politic total, liderii nereuşind să se înţeleagă asupra unui nou preşedinte, nici să desemneze un prim-ministru.
Impasul a făcut să transpară luptele de influenţe între cei doi poli şiiţi care îşi dispută puterea: facţiunile pro-Iran ale Cadrului de coordonare, cel mai numeros bloc parlamentar, şi imprevizibilul lider religios Moqtada al-Sadr.
În chiar ziua alegerii preşedintelui, nouă rachete de tip Katiuşa au căzut în Zona Verde din Bagdad, sectorul unde se află parlamentul, instituţii guvernamentale şi ambasade. Tirurile, care nu au fost revendicate, au rănit zece persoane, dintre care şase membri ai forţelor de ordine sau gărzi care asigurau paza deputaţilor. Patru civili au fost răniţi de o rachetă căzută într-un cartier limitrof Zonei Verzi.