Decizia administrației lui Joe Biden de a bloca exporturile de cipuri către China semnalează intrarea într-o nouă fază a relațiilor dintre cele două puteri economice globale, într-un context în care relațiile comerciale sunt puse pe plan secund în competiția acerbă pentru a deveni principala putere militară și tehnologică a lumii, relatează The Associated Press.
Hotărârea adoptată de Statele Unite luna trecută e de așteptat să se numere printre principalele subiecte abordate de președintele american Joe Biden la întâlnirea de luni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în marja summitului G20. Acest lucru este considerat o dovadă a determinării lui Biden de a „gestiona” competiția dintre SUA și China, în condițiile în care oficialii de la Beijing au condamnat interdicția de export.
Timp de mai bine de 20 ani, SUA și China s-au concentrat pe extinderea relațiilor comerciale și pe creșterea globală. În schimb, cele două puteri pun acum pe prim plan interesele naționale, având în vedere că economia globală se confruntă cu inflația ridicată și cu riscul de recesiune.
Atât Statele Unite, cât și China au stabilit că dezvoltarea și producerea de chipuri pentru computere este vitală pentru creșterea economică și pentru propriile interese în materie de securitate.
"Vom face tot ceea ce este necesar pentru a-i proteja pe americani de amenințarea Chinei.
China a afirmat cât se poate de clar. Va folosi această tehnologie pentru supraveghere. Vor folosi această tehnologie pentru atacuri cibernetice. Vor folosi această tehnologie pentru a ne afecta, în orice fel, pe noi și pe aliații noștri, sau capacitatea noastră de a ne proteja", a declarat secretarul pentru Comerț, Gina Raimondo, potrivit sursei citate.
Reacția lui Xi după ce SUA a interzis exportul de chipuri către China
Xi Jinping a reacționat, vorbind despre interdicția decisă de SUA, cu ocazia Congresului Partidului Comunist chinez, când a obținut al treilea mandat de președinte. Liderul comunist a promis că Beijingul va lua măsuri într-un mod agresiv pentru a deveni autonom în ceea ce privește producția de semiconductori și alte tehnologii.
"Pentru a spori capacitatea de inovare a Chinei, vom lua măsuri pentru a accelera lansarea unei serii de proiecte naționale majore care au o importanță strategică, de anvergură și pe termen lung", a declarat Xi.
Guvernul chinez a decis că dezvoltarea de cipuri avansate, folosite atât la dezvoltarea de inteligență artificială, cât la rachete hipersonice, reprezintă una dintre prioritățile sale. Pentru a acoperi decalajul, China s-a bazat pe importurile de cipuri și echipamente de producție din SUA, care a luat în luna octombrie măsuri prin care blochează exportul de cipuri în China.
Noi alianțe în contextul războiului din Ucraina
Statele Unite și aliații săi au impus sancțiuni Rusiei, după ce președintele Vladimir Putin a ordonat invadarea Ucrainei la sfârșitul lunii februarie. În consecință, forțele ruse întâmpină dificultăți privind alimentarea cu arme, muniție, tancuri și avioane militare. Moscova s-a aprovizionat cu drone din Iran, iar Statele Unite Unite a acuzat Coreea de Nord că le-a furnizat rușilor arme.
Pe fondul pandemiei COVID, războiului din Ucraina și ambițiilor Chinei, administrația lui Joe Biden și numeroși aliați americani din Europa și Asia au decis să acorde prioritate securității naționale și strategiilor industriale. Atât SUA, cât și Uniunea Europeană au oferit zeci de miliarde de dolari sub formă de stimulente pentru a crește producția internă de cipuri pentru calculatoare.
Într-un discurs susținut în octombrie la sediul IMB, Joe Biden a acuzat China că a făcut lobby împotriva unei legi prin care se alocau 52 de miliarde de dolari pentru producția și dezvoltarea de semiconductori în Statele Unite. Lansarea pachetului de stimulente a determinat mai multe companii printre care Intel, Micron sau Wolfspeed să anunțe construirea de fabrici de cipuri pentru computere în SUA.
Președintele democrat Joe Biden a susținut că unii dintre congresmenii republicani care s-au opus măsurii au prezentat argumente specifice retoricii Chinei.
În loc să se consolideze economia globală, sunt formate noi alianțe precum Quad (Australia, India, Japonia și Statele Unite) și sunt extinse parteneriatele în cadrul NATO. Integrarea economică între acești parteneri a devenit esențială, deoarece controalele americane la exportul de cipuri avansate au nevoie de sprijin din partea altor producători din Japonia și Olanda.