Președintele Republicii Moldova efectuează în zilele de 17-18 mai o vizită de lucru la Bruxelles. Aceasta a avut marți, 17 mai, o întrevedere cu președintele Consiliului European Charles Michel, căruia i-a transmis că acordarea statutului de țară candidată la UE va fi un semnal de încurajare și sprijin al statului pentru a face reforme interne după model european.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a aflat miercuri la Bruxelles, unde a susținut un discurs în Parlamentul European.
Șeful statului a vorbit despre aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar și despre securitatea țării.
Maia Sandu a oferit un interviu, în exclusivitate, pentru Euronews România.
La ce vă referiți când spuneți că aveți nevoie de sprijin?
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Avem nevoie de sprijin pentru a obține un răspuns pozitiv la cererea noastră de aderare la Uniunea Europeană, de a obține statutul de țară candidată. Ăsta este următorul pas și foarte important pentru noi, o decizie care ne-ar ajuta să mobilizăm societatea în jurul acestui obiectiv, pentru că trecem printr-o perioadă complicată, cu riscuri de securitate, cu probleme economice majore, cu inflație înaltă, prețuri înalte la resursele energetice, dependență exagerată de anumiți furnizori și, iată, în această perioadă foarte complicată este nevoie de o speranță, de o lumină la capătul tunelului. Și, pentru noi, o decizie pozitivă a Uniunii Europene ar însemna această lumină la capătul tunelului.”
Cum simțiți securitatea Moldovei în acest moment?
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Bineînțeles că suntem îngrijorați. Pentru moment nu vedem risc iminent, dar suntem conștienți de pericol, în situația în care războiul în Ucraina continuă.”
Și cum vă mențineți atât de pozitivă?
Maia Sandu, președintele Republicii Moldova: „Păi, am promis cetățenilor să facem ordine, să aducem lumină în țară, să aducem optimism și începe de la noi acest lucru.”
Maia Sandu este primul șef de stat al Moldovei care ține un discurs în PE
Miercuri, 18 mai, Maia Sandu a susținut un discurs în plenul Parlamentului Europan, urmat de o conferință de presă comună cu Roberta Metsola, președinta Parlamentului European.
Tot pe 18 mai, parlamentarii europeni au dezbătut raportul de evaluare anual cu privire la Acordul de Asociere dintre UE și Republica Moldova, pe care îl vor vota joi, 19 mai. După vizita de la Bruxelles, liderul Republicii Moldova se va întâlni joi, 19 mai, la Paris, cu Emmanuel Macron, președintele Franței.
Republica Moldova a completat cele două părți ale chestionarului de aderare la UE și așteaptă un aviz din partea Comisiei Europene și o poziție din partea statelor membre blocului comunitar cu privire la acordarea statutului de candidată la UE, în cadrul summit-ului Consiliului European, ce va avea loc în 23-24 iunie.
Republica Moldova, stat la granița cu Ucraina, a fost extrem de afectată de războiul din țara vecină. Moldova găzduiește în prezent aproape 100.000 de refugiați ucraineni. Chișinăul s-a confruntat de curând cu tensiuni în Transnistria, dar și cu multiple atacuri cibernetice, revendicate de hackeri ruși.