Un tânăr de 20 de ani, care este instructor de înot, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, după ce ar fi abuzat sexual o fetiță de șapte ani, în incinta unui bazin de înot al echipei Dinamo. Reprezentanții clubului sportiv au anunțat l-au concediat pe bărbat căruia i-au interzis să mai interacționeze cu copiii, ”fie că aceștia sunt sportivi de performanță sau amatori”.
Polițiștii din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București l-au reținut pe tânărul de 20 de ani care este cercetat pentru viol.
”În fapt, la data de 13 februarie 2024, în jurul orei 20.30, Secția 6 Poliție a fost sesizată, de către o femeie, cu privire la faptul că, în aceeași zi, fiica sa, minoră, în vârstă de 7 ani, ar fi fost victima unei infracțiuni de viol, bănuit de comiterea faptei fiind instructorul de înot.
Evenimentul ar fi avut loc în incinta unui bazin de înot din cadrul unui club, situat în Sectorul 2”, se arată într-un comunicat al Poliției Capitalei.
Anchetatorii au stabili că tânărul este angajat ca instructor în baza unui contract de activitate sportivă în cadrul clubului.
”Din cercetări, s-a stabilit că la momentul comiterii faptei, acesta se afla în timpul programului de lucru. Cel în cauză a fost condus la audieri, iar, în baza probatoriului administrat, a fost reținut pentru 24 de ore, urmând a fi prezentat magistraților, cu propunere legală”, notează sursa citată.
Instructorul de înot, concediat de Dinamo
Reprezentanții Secției de Natație a Clubului Sportiv Dinamo au anunțat că au întrerupt colaborarea cu tânărul de 20 de ani.
”Conducerea clubului colaborează și va colabora cu anchetatorii pentru soluționarea cu celeritate a acestui caz, fiind puse la dispoziție, în seara datei de 13.02.2024, imaginile înregistrate de camerele de supraveghere din zona bazinului de înot.
Repudiem cu fermitate și condamnăm orice formă de comportament inadecvat, similar cu acela atribuit fostului nostru angajat. În momentul în care am fost informați despre acuzațiile aduse, am inițiat imediat o serie de acțiuni concrete:
1. Rezilierea Contractului: Am încetat orice formă de colaborare cu persoana în cauză, interzicându-i astfel orice posibilitate de a interacționa cu minorii din cadrul clubului nostru, fie că aceștia sunt sportivi de performanță sau amatori.
2. Certificat de Integritate Comportamentală: Vom solicita întregului personal prezentarea unui certificat care atestă integritatea comportamentală, asigurându-ne astfel de aderarea la cele mai înalte standarde etice.
3. Educație și Prevenire: Vom organiza sesiuni de formare pentru sportivii noștri, concentrându-ne pe deontologia, etica și conduita profesională adecvată în relația cu minorii și persoanele vulnerabile, precum și cu familiile acestora.
4. Analize și Diagnoze Organizaționale: Prin Compartimentul nostru de Analiză Psihologică, vom demara o evaluare aprofundată a Academiei de Înot și vom extinde aceste analize la toate disciplinele sportive din cadrul clubului.
Suntem dedicați asigurării unui mediu sigur și propice pentru toți sportivii noștri, indiferent dacă practică sportul la nivel amator sau profesionist. Măsurile luate reflectă angajamentul nostru către binele și protecția comunității noastre sportive.
De asemenea, dorim să reiterăm că, încă de la deschiderea secției de înot, am oferit părinților posibilitatea de a asista la antrenamente, promovând astfel o cultură de transparență și siguranță. Încurajăm continuarea acestei practici, reafirmând deschiderea noastră către orice sugestii sau preocupări din partea părinților și a sportivilor.
Clubul Sportiv Dinamo este ferm angajat în lupta împotriva oricăror forme de abuz și va continua să colaboreze cu toate părțile interesate pentru a menține un mediu sigur și sănătos pentru practicarea sporturilor”, se arată într-un comunicat la Clubului Dinamo.
În fiecare zi, în România este abuzat un copil, potrivit World Vision. Peste 500,000 de semnături de la supraviețuitori ai abuzurilor și de la organizațiile care luptă pentru drepturile copiilor au fost depuse la Parlamentul European pentru a trage un semnal de alarmă față de lipsa de protecție a minorilor din mediul online. Anul trecut, la nivel mondial, au fost raportate peste 32 milioane de cazuri de abuz sexual față de copii pe internet, iar o mare parte din acestea au provenit din Uniunea Europeană.