Au apărut divergențe între liderii PSD și PNL cu privire la măsurile fiscale ce ar trebui cuprinse în bugetul anului 2025. În timp ce premierul Marcel Ciolacu pare optimist cu privire la indexarea pensiilor de la 1 septembrie, președintelele interimar al PNL, Ilie Bolojan, zice că nu poate fi ipocrit, nu poate promite ceva ce nu se va întâmpla. Mai sunt disensiuni și cu privire la alte posibile creșteri de taxe anul acesta.
Singura certitudine pe care o avem acum cu privire la bugetul anului 2025 are legătură cu ținta de deficit asumată: 7% din PIB, așa cum s-au înțeles guvernanții cu oficialii Comisiei Europene, prin planul fiscal.
Impozitarea progresivă și alte măsuri fiscale controversate
Tot planul fiscal indică un necesar de aproximativ 26 de miliarde de lei pentru 2025. Ministrul de Finanțe estimează că în jur de 6,7 miliarde de lei vor intra în contul statului ca urmare a măsurilor din „Ordonanța de urgență Trenuleț” adoptată la finalul anului trecut. Restul de aproximativ 20 de miliarde ar urma să fie obținut nu prin măsuri fiscale, creșteri de taxe și impozite, punctează Tanczos Barna, ci prin reducerea serioasă a cheltuielilor statului și creșterea gradului de colectare de către ANAF.
Sunt și câteva măsuri controversate asupra cărora liderii politici nu cad de acord. De pildă, impozitarea progresivă a veniturilor de peste cinci mii de euro. În principiu, social-democrații o susțin. Liberalii, însă, nu.
Ilie Bolojan, președintele Senatului, președintele interimar al PNL: „Această chestiune nu s-a discutat în coaliție. Noi credem că înainte de a crește orice fel de taxe, e nevoie să facem tot ce ține de noi pentru a reduce cheltuielile de funcționare ale statului.”
Marcel Ciolacu, premierul României, președintele PSD: „Sunt scenarii pe care ni le-au transmis Banca Mondială de vreo 4,5 ani de zile.”
Alina Manolache, jurnalistă Euronews România: „O altă măsură despre care vorbeau social-democrații este ideea comasării impozitului pe venit cu contribuția pe sănătate care ar putea să crească impozitarea muncii cu trei procente, dar să și aducă mai mulți bani la buget, evident. Iarăși o măsură despre care Ilie Bolojan susține că nu a fost dezbătută deocamdată.”
Indexarea pensiilor începând cu 1 septembrie este un alt subiect care îi separă pe liderii PSD și PNL.
Marcel Ciolacu, premierul României, președintele PSD: „Doresc, cum e normal, ca de la 1 septembrie, să venim cu indexarea.”
Ilie Bolojan, președintele Senatului, președintele interimar al PNL: „Fiecare ne dorim să fie indexate toate salariile și toate pensiile. Dar eu nu voi fi un ipocrit și o să le spun oamenilor lucruri care nu pot fi susținute.”
Președinții PSD, PNL și UDMR sunt cu toții de acord cu privire la menținerea cotei de TVA. Discuțiile au loc în contextul în care până la finalul lunii, Guvernul vrea să termine proiectul de buget pe 2025, pentru ca la începutul lui februarie, când revin parlamentarii la serviciu, legea să fie și supusă la vot.
Arina Delcea, jurnalistă Euronews România: „În paralel se discută și despre Planul Național de Redresare și Reziliență. Țara noastră a pierdut mult în ultimii doi ani. Vă dau câteva exemple: finanțarea metroului din Cluj-Napoca și încă din 2023 am fost nevoiți să scoatem din plan finanțări pentru șase spitale. Vă amintesc și că în octombrie anul trecut Comisia Europeană a decis să suspende 1,1 miliarde de euro, din a treia cerere de plată a României.”