Zeci de mii de oameni au ieșit miercuri pe străzile Greciei, iar muncitorii au intrat în grevă, în cea mai mare manifestare de furie publică de până acum în legătură cu tragedia provocată de accidentul de tren de săptămâna trecută, care a ucis 57 de persoane săptămâna trecută.
Accidentul din 28 februarie a stârnit indignarea opiniei publice din cauza stării de prăbușire a rețelei feroviare, potrivit Reuters. Lucrătorii în grevă spun că anii de neglijență, lipsa subinvestițiilor și lipsa de personal - o moștenire a crizei datoriilor Greciei care a durat un deceniu - sunt de vină.
Premierul Greciei a răspuns manifestărilor cetățenilor
Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a prezentat scuze joi pentru accidentul feroviar produs la 28 februarie, în care au murit 57 de persoane, în majoritatea lor studenţi, promiţând să remedieze deficienţele de lungă durată ale sectorului feroviar şi să acorde sprijin financiar familiilor victimelor, transmite Reuters.
”Doresc să reiterez scuze publice în numele celor care au condus ţara de-a lungul anilor şi, mai ales, al meu personal. Îmi asum responsabilitatea”, a spus Mitsotakis în timpul unei şedinţe de guvern.
Miercuri, zeci de mii de persoane s-au adunat în faţa parlamentului la Atena, dar şi la Salonic şi în alte oraşe, în cele mai ample demonstraţii de stradă cu care a fost confruntat guvernul conservator de la instalarea sa în 2019.
Guvernul, al cărui mandat expiră în iulie, plănuia iniţial să convoace alegeri în săptămânile următoare.
El a atribuit responsabilitatea accidentului în principal unei erori umane, dar a şi recunoscut deficienţe datorate mai ales investiţiilor insuficiente şi neglijenţei - o moştenire a crizei datoriei Greciei.
Mitsotakis a prezentat joi priorităţile guvernului său, care includ o anchetă transparentă a cauzelor accidentului şi despăgubirea familiilor victimelor.
El a spus că peste 270 milioane de euro vor fi investite în reforma căilor ferate, a promis angajarea de personal suplimentar şi creşterea siguranţei prin instalarea de sisteme de control digital în toată reţeaua feroviară până la sfârşitul lunii august.
''Sună-mă când ajungi!'', mesajul care a devenit sloganul grecilor
"Sună-mă când ajungi!", un mesaj trimis de multe mame copiilor lor aflaţi în trenul morţii a devenit slogan al manifestanţilor furioşi după coliziunea feroviară soldată cu 57 de morţi, între care numeroşi tineri, relatează AFP.
În mulţimea care a defilat în toată ţara miercuri existau bannere pe care era scrisă această frază ce s-a răspândit rapid pe reţelele sociale în orele care au urmat după accidentul de tren de pe 28 februarie.
La Atena, tinerii furioşi au scandat, de asemenea: "Trimite-mi un mesaj când ajungi! Nu ai ajuns niciodată. Te vom răzbuna, micuţule".
În câteva zile, "Sună-mă când ajungi" a devenit echivalent pentru Grecia indignată cu "I can't breathe", sloganul apărut în SUA după moartea în mai 2020 a afro-americanului George Floyd, care s-a sufocat sub genunchiul unui poliţist alb.
În cele mai mari proteste de stradă cu care s-a confruntat guvernul de la alegere în 2019, poliția a estimat că peste 60.000 de persoane, printre care lucrători din transport, studenți și profesori, au participat la demonstrații în orașe din toată Grecia.
Peste 40.000 de oameni au mărșăluit către parlament numai în centrul Atenei, scandând „Ucigași!” și „Suntem cu toții în aceeași trăsură”.
Violența a izbucnit pentru scurt timp când un grup de protestatari s-a ciocnit cu poliția, care a tras cu gaze lacrimogene asupra mulțimii. Protestatarii au aruncat bombe cu benzină în fața parlamentului și au dat foc unei dube și coșurilor de gunoi.
Manifestări și la Salonic
De asemenea, mii de oameni au ieșit în stradă în cel de-al doilea oraș ca mărime din Grecia, Salonic, unde un grup de protestatari a aruncat cu pietre într-o clădire guvernamentală.
Mulți dintre cei aproximativ 350 de persoane aflate la bordul unui tren interurban de pasageri care s-a ciocnit frontal cu un tren de marfă în timp ce călătoreau pe aceeași linie erau studenți care se îndreptau spre nord, spre Salonic, din Atena.
„Dă-mi mesaj când ajungi acolo”, se scria o pancartă din Atena, făcând ecou a ceea ce a devenit unul dintre sloganurile protestelor din ultima săptămână.
Guvernul conservator, care plănuia să convoace alegeri în săptămânile următoare, a promis miercuri că va repara sistemul feroviar aflat în dificultate.
Ministrul Transporturilor, George Gerapetritis, a declarat într-o conferință de presă că a înțeles furia provocată de accident.