Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Anchetă după accidentul cu 15 răniți din Gara Basarab. Opt dintre victime au fost duse la spital, după ce o locomotivă a lovit un tren

A fost activat planul roșu de intervenții în urma unui incident feroviar care a avut loc vineri în gara Basarab din București. 15 oameni au fost răniți, după ce o locomotivă a lovit trenul la care mecanicul încerca să o cupleze. Printre răniți se numără atât călători, cât și un mecanic.

Locomotiva și vagoanele aparțin unei companii private.

În timp ce încă lucrează la raportul despre cauzele tragediei de la Galați, Agenția de investigare feroviară română a pornit o investigație în cazul incidentului din București.

VEZI GALERIA
5 imagini

Mai multe ambulanțe SMURD au fost trimise la fața locului. 15 oameni au suferit diferite leziuni. Opt dintre victime au fost duse la spital, iar alte șapte au fost asistate de echipajele de prim ajutor. Printre victime se află și mecanicul locomotivei.

”Din fericire nu avem răniți grav, decese sau așa ceva, s-a activat Planul roșu, au fost trimise echipaje suplimentare de la Floreasca”, a declarat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

CFR susține că este vorba despre un tren privat de călători care voia să întoarcă pentru a schimba sensul de mers și apoi să cupleze garnitura. Astfel, locomotiva s-a izbit de primul vagon în care erau deja urcați călători.

Incidentul produs în Gara Basarab, anchetat de AGIFER

După aproape 20 de minute în care au evaluat situația, autoritățile au dezactivat planul roșu de intervenție. Autoritățile spun că incidentul s-a petrecut din cauza unei defecțiuni tehnice: un graduator blocat.

La fața locului au intervenit mai mulți specialiști ai Agenției de Investigare Feroviare Române (AGIFER) pentru a deschide o anchetă.

”Referitor la cauză, că este tehnică, eroare umană, este absolut prematur să discutăm despre asta. Oamenii noștri au ajuns la fața locului și vom strânge informații astfel încât să putem să avem toate datele primare necesare pentru a deschide o investigație.

Vom deschide o investigație având în vedere faptul că în condiții ușor diferite, acest lucru ar fi putut conduce la un accident grav. Având în vedere că au mai existat asemenea situații, este absolut necesar și AGIFER a decis deschiderea unei acțiuni de investigare”, a declarat Laurențiu Dumitru, director AGIFER, la Euronews România.

”În momentul de față este posibilă foarte serios și o variantă în care există eroare umană, deci nu numai defecțiunea tehnică”, a adăugat el.

În martie 2023, o situație similară s-a încheiat tragic în gara din Galați. În timpul manevrei de cuplare, o locomotivă a lovit un vagon. Conductorul, o femeie de 53 de ani, și-a pierdut viața, iar alți trei oameni au fost răniți.

În timp ce încă lucrează la raportul despre cauzele tragediei de la Galați, Agenția de investigare feroviară română a pornit o investigație și în cazul incidentului din București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE