Un cutremur cu magnitudinea de 4,1 a avut loc, marți în județul Arad. Mișcarea telurică s-a produs după alte două seisme au fost înregistrate în aceeași zonă.
”În ziua de 23.05.2023, 19:15:29 (ora României), s-a produs în BANAT, ARAD un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.1, la adâncimea de 15 km.
Cutremurul s-a produs la 17km SE de Arad, 43km NE de Timisoara, 72km SE de Bekescsaba, 92km N de Resita.
Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
Echipaje operative au fost trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere in municipiul și județul Arad”, au anunțat reprezentanții ISU Arad.
Explicația seismologilor, despre cutremurele din Arad. Constantin Ionescu, director INFP: ”Zona respectivă e activă seismic”
În direct la Euronews România, Constantin Ionescu, directorul Institutului Național pentru Fizica Pământului a explicat că zona județului Arad este una activă din punct de vedere seismic, amintind că au fost înregistrate aici cutremure de peste 5 grade.
”Zona respectivă este activă seismic. Se încadrează în regiunea seismică Banat. În zona de lângă Arad se produc cutremure, dar acestea nu au o perioadă de reproducere continuă. Ele se produc din când în când, de aceea locuitorii din zonă n-au simțit cutremure anterior și se pare că zona s-a reactivat.
Dar în apropiere de acest epicentru au mai fost cutremure înainte de 1900. Sunt informații despre trei cutremure de 5 grade; în 1978 altă serie, iar în 1938 a fost o secvență similară”, a afirmat directorul INFP.
Întrebat dacă un cutremur de suprafață ar trebui să ne îngrijoreze, Constantin Ionescu a dat asigurări că este ”perioadă care va trece”.
”Nu trebuie să ne îngrijorăm. E o perioadă care va trece. Se produc replici. Nu sunt replici ca la Târgu Jiu; atunci am avut 100 replici, aici sunt câteva și cu intensitate mică. E posibil să scadă în următoarele zile și să nu mai fie nicio replică”, a explicat Ionescu, la Euronews România.