Două cutremure cu o magnitudine de peste 4 au avut loc, luni seara în județul Arad. Primul dintre seisme a avut o magnitudine de 4,9 și s-a produs, la ora 20:46, la o adâncime de 15 kilometri. După aproape trei ore, a fost înregistrat un seism cu magnitudinea de 4,3, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).
”În ziua de 22.05.2023, 22:55:26 (ora României), s-a produs în CRISANA, ARAD un cutremur mediu cu magnitudinea ML 4.3, la adâncimea de 10 km.
Cutremurul s-a produs la 22km SE de Arad, 46km NE de Timisoara, 75km SE de Bekescsaba, 91km N de Resita”, conform seismologilor.
Primul dintre cutremure s-a produs, la ora 20:46, la 24.0km SE de Arad, 45.1km NE de Timisoara, 77.4km SE de Bekescsaba, 89.1km N de Reșița.
Inițial, magnitudinea acestuia a fost declarată a fi 4,6, dar INCDFP a revizuit această informație și a venit cu precizarea că magnitudinea cutremurului a fost de fapt 4,9.
Reacția ISGU după cutremurul din județul Arad
”În urmă cu puțin timp, în Banat, Arad s-a produs un cutremur cu intensitatea de 4,6 pe Richter.
Până la acest moment, nu au fost primite apeluri prin intermediul 112 și nici nu au fost semnalate pagube materiale sau victime.
Echipaje operative din județele unde seismul a fost resimțit vor fi trimise în teren pentru efectuarea misiunilor de recunoaștere.
Informații despre măsurile și modul de comportare înainte, în timpul și după producerea unui seism, aici: https://fiipregatit.ro/ghid/cutremur/
Reguli de comportare în caz de cutremur: https://youtu.be/rlEuJdtQrgI
În cazul seismelor, Sistemul RO-ALERT nu va difuza notificări, anterior declanșării acestora. Ulterior producerii cutremurului, în cazul în care acesta generează consecințe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populației, cu măsuri de protecție adecvate (de exemplu: puncte de distribuție a ajutoarelor de urgență”, este mesajul transmis de ISGU pe Facebook.
Un alt cutremur cu magnitudinea 4 pe Richer s-a produs sâmbătă, la ora locală 10:36, în zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, conform (INCDFP).
Seismul s-a înregistrat la o adâncime de 141 de kilometri în apropierea următoarelor oraşe: 53 kilometri nord de Ploieşti, 55 km sud-est de Braşov, 55 km nord-vest de Buzău, 61 km sud-est de Sfântu-Gheorghe, 80 km nord-est de Târgovişte, 81 km sud-vest de Focşani.
De la începutul lunii mai, în zonele seismice Vrancea şi Oltenia au avut loc 21 cutremure, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 3,7 pe Richter.
Potrivit Agerpres, cel mai puternic cutremur din acest an, cu magnitudinea 5,7, a avut loc în data de 14 februarie, în judeţul Gorj, la o adâncime de 6,3 kilometri.