Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă trei arestări în rândul înalților oficiali ruși. Ei sunt acuzați de corupție în domeniul proiectelor de arme secrete

După Valeri Muminjanov și Pavel Popov, care au fost arestați în interval de câteva zile, epurările în aparatul rus de atat continuă. Astfel, Comitetul de Anchetă din Rusia a anunțat arestarea lui Andrey Chekmazov, Dmitri Fomin și Aleksandr Sukharev. Ei sunt implicați într-un scandal de corupție în domeniul proiectelor secrete de dezvoltare a armelor.

Alte trei arestări în rândul înalților oficiali ruși

Colonelul în retragere Andrey Chekmazov, care a ocupat o funcție oficială în Ministerul Apărării, era implicat în cercetare și dezvoltare a armelor secrete, în timp ce Dmitri Fomin, care e tot colonel în retragere, era adjunctul său, iar Aleksandr Sukharev era șeful firmei Oborontest.

Din cercetările organelor de stat, reiese că Chekmazov și Fomin ar fi primit mită de la Sukharev, conform agenției de presă RIA. Presa rusă a făcut publice și anumite sume de bani. Astfel, Chekmazov și Dmitri Fominau primit mită de 7,7 milioane de ruble (aproximativ 86.000 de dolari) pentru a „închide ochii” la diverse încălcări ale contractelor militare.

Sursa citată susține că mita a fost „în schimbul acceptării nerestricționate a etapelor proiectului, ignorării încălcărilor constatate și favorizării în ansamblu în probleme de serviciu”.

Chekmazov se afla la conducerea Departamentului de Cercetare Avansată pentru dezvoltarea armelor. Alături de Fomin, ei erau responsabili de supravegherea unor proiecte-cheie, pe care le-a prezentat Vladimir Putin, nu de mult.

Compania în cauză, Oboronets, a semnat cu statul două contracte, unul în 2016 și alul în 2022, iar valoarea lor este de 16 milioane de euro, potrivit publicației Defence-Blog.

În urma investigațiilor preliminare, Chekmazov a fost arestat preventiv, iar Fomin a fost plasat în arest la domiciliu.

În acest an, în Rusia au avut loc mai multe arestări în cadrul Ministerului Apărării, majoritatea pentru corupție.

Unul dintre cele mai mari nume a fost cel al lui Iuri Kuznețov, care a fost arestat în luna mai, acuzat că „a luat mită la scară largă”. După perchezițiile de la domiciliul său, au fost găsite ceasuri de lux, monede de aur și peste 100 de milioane de ruble, adică echivalentul a un milion de euro. Tot în luna mai a fost arestat și Timur Ivanov, care era tot ministru adjunct al Apărării, acuzat și el de corupție.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE