Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Încă o amânare a dosarului "10 august", când mii de protestatari pașnici au fost reprimați de Jandarmerie. Faptele se pot prescrie în mai puțin de trei ani

Judecarea pe fond a dosarului "10 august" nu a început nici acum, la aproape șase ani de când protestele din Piața Victoriei au fost reprimate violent de către Jandarmerie. Tribunalul Militar București a amânat, pentru a cincea oară, începerea judecării, cu un nou termen, pentru 26 iunie.

Dosarul "10 august", amânat din nou

16 Jandarmi, printre care Sebastian Cucoș, aflat atunci la conducerea Jandarmeriei Române, Laurențiu Cazan, comandantul acțiunii din Piața Victoriei și Ionuț Sindile, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, sunt acuzați că au bătut și gazat mii de protestatari pașnici, în 10 august 2018.

Drept urmare, 317 protestatari sunt considerați victime în dosar, iar mulți dintre ei consideră că acest caz este pur și simplu tergiversat.

Ioan Crăciuneanu, victimă în dosarul "10 august": "A durat aproape un an această cameră preliminară, în loc de 60 de zile. Și după multe amânări, astăzi am fost notificați pe Portal Just că începe o nouă amânare, după data de 24 iunie. Am fost atacat intenționat cu o grenadă care mi-a fost aruncată la picioare, mi-au fost perforate picioarele de explozia grenadei în aproximativ 100 de locuri. Am fost gazat de mai multe ori pe parcursul manifestației, amenințat cu moartea de către un jandarm."

Procurorii au finalizat ancheta abia anul trecut, după cinci ani de amânări.

Ioan Crăciuneanu, victimă în dosarul "10 august": "Timp de mai mulți ani, nu s-a anchetat nimic. DIICOT-ul, care a preluat dosarul 10 august, timp de aproape doi ani, cât a stat dosarul la ei, nu au dorit să ancheteze pe nimeni, inclusiv pe mine. M-au anchetat cu forța, cu forța mea, în sensul că am fost la ei la sediu și nu am plecat până să fiu anchetat".

Ajuns la Tribunalul Militar București, dosarul a suportat alte amânări în etapa preliminară, deja cinci. Avocații inculpaților au cerut acces la materialele video din proces. Altădată, au cerut recuzarea judecătorului. De data aceasta, este vorba de o amânare a pronunțării instanței privind începerea judecării în fond.

Toni Decean, avocat Declic al unor victime "10 august" : "Dacă lucrurile ar fi fost făcute de la început, așa cum era normal să fie făcute, noi ar fi trebuit să avem probabil în anul 2020 o trimitere în judecată. România are multiple condamnări pentru acest ritm prea încet de soluționare a cauzelor. Avem multiple condamnări pe tergiversare a proceselor penale".

Fără un verdict, faptele se vor prescrie în mai puțin de trei ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE