Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a reiterat în cadrul întrevederilor cu președintele chinez Xi Jinping că decizia Chinei de a furniza echipament militar Rusiei ar afecta ”semnificativ” relațiile Beijingului cu Uniunea Europeană.
”Vreau să fiu bine înțeleasă în această privință; înarmarea agresorului (a Rusiei, n.red) reprezintă o încălcare clară a dreptului internațional. Este agresorul și nu ar trebui să fie niciodată înarmat. Iar acest lucru ar dăuna într-adevăr în mod semnificativ relației dintre Uniunea Europeană și China", a declarat președintele Comisiei Europene, potrivit Euronews.com.
Ursula von der Leyen a avut joi două întâlniri cu liderul chinez Xi Jinping, una desfășurată în format trilateral alături de președintele francez Emmanuel Macron și o altă întrevedere separată. Șefa Comisiei Europene s-a întâlnit, de asemenea, cu premierul chinez Li Qiang.
”Am subliniat în discuțiile noastre de astăzi că susțin cu fermitate planul de pace al președintelui (ucrainean) Zelenski. De asemenea, am salutat unele dintre principiile care au fost prezentate de China. Vorbim în special despre problematica chestiunii siguranței nucleare și a reducerii riscurilor și a declarației Chinei privind caracterul inacceptabil al amenințărilor nucleare sau al utilizării armelor nucleare", a explicat șefa Executivului comunitar.
De asemenea, Ursula von der Leyen a îndemnat Beijingul să își folosească influența pentru a-l convinge pe președintele rus Vladimir Putin să nu acționeze, după ce liderul de la Kremlin a amenințat că va amplasa arme nucleare tactice în Belarus.
"China, în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU, are o mare responsabilitate de a-și folosi influența într-o prietenie construită de zeci de ani cu Rusia. Și contăm pe China să își exercite cu adevărat și această responsabilitate și să fie foarte clară în mesajele transmise", a spus președintele Comisiei Europene.
De asemenea, ea l-a încurajat pe președintele Xi să programeze discuții cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski.
”Știu din convorbirile mele telefonice că președintele Zelenski a cerut-o public. Așa că a fost interesant să aflu că președintele Xi și-a reiterat dorința de a discuta atunci când condițiile și momentul sunt potrivite. Cred că acesta este un lucru pozitiv”, a mai afirmat ea.
Președintele ucrainean a declarat pentru The Associated Press la sfârșitul lunii martie că vrea să discute cu liderul chinez "pentru că am avut contact cu el înainte de (războiul) pe scară largă, dar în tot acest an, mai mult de un an, nu am avut". De asemenea, el și-a exprimat disponibilitatea de a-l primi la Kiev.