În noaptea de 23 spre 24 februarie, în urmă cu doi ani, o artistă din Kiev s-a trezit în toiul nopții, în stare de șoc. Erau primele explozii care vesteau începutul invaziei Rusiei în Ucraina. Ulterior, ea s-a refugiat în Italia, unde a devenit unul dintre ultimii artizani care confecționează măști tradiționale pentru celebrul Carnaval de la Veneția.
Povestea unei artiste refugiate din calea războiului
Carnavalul de la Veneția este una dintre cele mai mari atracții turistice din Italia. Miile de măști și personaje misterioase continuă să stârnească fascinația trecătorilor.
Artista ucraineană Marina Lapa a venit prima oară în Italia pe vremea când avea doar 13 ani, în cadrul unui program destinat copiilor de la Cernobîl. Când a început războiul Rusiei în Ucraina, s-a gândit că Veneția este singurul loc din lume în care s-ar simți ca acasă. Era deja pasionată de arta confecționării măștilor.
Marina Lapa, artistă: „Când am ajuns în Italia, primele lucruri pe care am încercat să le aduc de acasă nu au fost hainele, ci măștile și materialele (n.r. pentru confecționarea lor). Am putea spune că m-au salvat, psihologic vorbind, pentru că mi-au oferit posibilitatea de a face ceva cu mâinile mele și de a nu mă închid în mine, cu gândurile mele”.
Măștile sunt făcute din papier-mâché, după o tehnică tradițională, și au două fețe, ambele fiind decorate. Sunt mai curând obiecte de artă, diferite de măștile de duzină pe care turiștii le găsesc la orice colț de stradă, mai cu seamă în perioada festivalului.
Marina Lapa, artistă: „Le fac cu două fețe, pictez exteriorul care este vizibil, dar și partea interioară. Le decorez în acest fel pentru un alt proiect de-ale mele intitulat Povești ascunse, poveștile emoțiilor, voinței și forțelor care împing o persoană să poarte o mască sau alta”.
Visul artistei este să își deschidă propriul atelier, un butic și o mică galerie pentru expunerea creațiilor.