Așteptată să stabilească ce înseamnă a conduce un vehicul sub influența sustanțelor psihoactive, ICCJ a decis o nouă amânare, până pe 20 ianuarie.
Este a patra amânare dispusă de Înalta Curte din luna iunie, adică de la momentul la care instanței supreme i s-a cerut să stabilească modul în care vor fi judecate cazurile șoferilor care au consumat substanțe interzise.
În acest moment, legislația prevede închisoarea de la unul la cinci ani pentru șoferii aflați sub influență, însă numeroși specialiști au atras atenția că trebuie stabilite niște limite în acest sens, la fel ca în cazul consumului de alcool.
Multe dintre testele antidrog efectuate de polițiști s-au dovedit a fi fals-pozitive, inclusiv în situații în care șoferii consumaseră medicamente pe bază de paracetamol sau ibuprofen.
Curtea Constituţională a statuat că, ori de câte ori aceste substanţe psihoactive sunt ingerate, influenţează sistemul nervos central, cu toate că nu există semne exterioare.
CCR a constatat că incriminarea faptei de conducere a unui vehicul sub influenţa substanţelor psihoactive este determinată de efectul nociv al substanţelor respective, ţinând cont de faptul că, aşa cum se arată în doctrină, acestea produc tulburări în atitudinea şi comportamentul conducătorului auto, generând, implicit, o diminuare a capacităţii de a manevra vehiculul pe drumurile publice în condiţii de siguranţă pentru toţi participanţii la trafic.
Totodată, Instanţa supremă a stabilit, în soluţionarea unor recursuri în casaţie, că este suficient să se constate prezenţa substanţelor psihoactive în corp, fără să fie necesar să fie dovedită influenţa asupra sistemului nervos central.