Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hotelieri vs. Booking.com. Mii de hoteluri reclamă o clauză aplicată de platformă ani de zile

Mii de hoteluri din întreaga Uniune Europeană sunt gata să se unească într-un proces comun împotriva platformei Booking.com. Hotelierii reclamă o clauză contractuală pe care platforma a aplicat-o ani de zile prin care a obligat unitățile de cazare să afișeze cel mai mic preț, în exclusivitate pe Booking, încălcând legea concurențială la nivel european.

În instanță au ajuns deja hotelierii germani, însă aceștia fac apel la toate federațiile din spațiul comunitar să li se alăture. De cealaltă parte, Booking.com spune că regretă decizia Curții Europene de Justiție invocând că au operat pe o piață concurențială.

Booking.com, acuzată de hotelieri de practici concurențiale neloiale

Cea mai cunoscută platformă de rezervări din lume este acuzată de hotelieri pentru practici concurențiale neloiale. Din 2006 platforma a avut în contractele pe care le încheia cu hotelierii o clauză prin care aceștia erau obligați să ofere cel mai mic preț doar pe Booking. Cei de la Asociația Hotelierilor din Germania au ajuns în instanță din acest motiv.

Markus Luthe, președinte Asociația Hotelierilor din Germania: „Desigur, acesta este comportament anticoncurențial, iar Curtea de Justiție Europeană a hotărât clar în septembrie 2024 că acesta este comportament antitrust. Acum ne-am întors în instanță în Amsterdam și Berlin și vom păstra cererea noastră de a obține compensații în numele hotelurilor. Câte hoteluri sunt implicate? În acest caz din Germania privind închirierea, 2.000 de hoteluri s-au prezentat și au spus că trebuie să înceteze această practică a parității tarifare. Și va înceta dacă Booking.com plătește daune hotelurilor. Aceste 2.000 de hoteluri s-au prezentat în instanță, iar noi ne pregătim să invităm toate hotelurile europene, acum că este clară hotărârea Curții de Justiție Europeană, că a fost comportament antitrust.”

Operatorii din România iau în calcul să se alăture demersului

Hotelierii din Germania fac apel la toți colegii lor din Uniunea Europeană pentru a fi parte într-un proces colectiv împotriva Booking.com, bazându-se pe legea unitară din întreg spațiul comunitar. Și operatorii din România iau în considerare să se alăture hotelierilor din Germania.

Remus Vișan, operator de hoteluri în România și Grecia: „Cu toții am pierdut bani, cu toti am fost dezavantajati, este un moment extraordinar pentru fiecare tara pentru UE să ne alăturăm acestui efort, trebuie sa fie un efort colectiv și trebuie să dăm un semnal către alți jucători pe viitor. Trebuia obligatoriu să respecți o clauză, nu puteai să vinzi mai ieftin decât era pe platforma Booking, ceea ce nu e bine într-o economie de piață, trebuie să ai o libertate deplină pentru a gestiona cum vrei canalele online.”

Federația Industriei Hoteliere din România spune că demersul colegilor din Germania ar seta reguli clare în domeniu.

Simona Constantinescu, președinta Federației Industriei Hoteliere din România: „Această putere dominantă pe care Booking a dobandit-o să fie off-setată de niște practici concurențiale ok. Ei trebuie să intre într-o zona reglementată corectă, nu neapărat restrictivă. Să fie transparentă. Hotelierii plătesc comisioane foarte mari în comparație cu comisioanele pe care le plătesc către alte platforme sau agenții tur-operatoare. Acesta este și motivul pentru care clauza a fost declarată neconcurențială: preluau un comision între 15 și 25%.”

Clauza, scoasă din iulie 2024

Din iulie 2024, Booking.com a scos respectiva clauză din contracte. Într-un răspuns în exclusivitate pentru Euronews România, purtătorul de cuvânt declară:

„Susținem că respectivele clauze de paritate care au existat în trecut în Germania erau necesare și proporționale cu relația dintre partenerii de cazare și Booking.com și că Booking.com operează pe o piață concurențială. Am fost dezamăgiți de hotărârea pronunțată de Curtea Europeană de Justiție în septembrie 2024, iar instanța din Amsterdam va trebui acum să aplice această hotărâre la circumstanțele cauzei.”

În acest moment sunt deschise 2 procese pentru compensații financiare în instanțele din Amsterdam și Berlin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE