Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul spaniol blochează o tranzacție a unui consorțiu deținut parțial de guvernul Ungariei: „E vorba de securitate națională”

Ungaria are din ce în ce mai puțini „prieteni europeni", din cauza orientării pro-ruse a premeirului Vikto Orban. Asta se vede și într-o decizie recentă a Guvernului condus de Pedro Sanchez, care a blocat o tranzacție a unei companii deținute parțial de statul maghiar.

Este vorba de consorțiului maghiar Ganz-Mávag Europe, care este deținut în proporție de 55% de grupul maghiar de fabricație de trenuri Magyar Vagon și 45% de fondul de investiții de stat maghiar Corvinus. Acest grup a fost blocat în demersul de achiziționare a producătorului spaniol de trenuri Talgo, astfel că a fost nevoit să-și retragă oferta.

Guvernul spaniol blochează o tranzacție a unui consorțiu deținut parțial de guvernul Ungariei

Într-o adresă către autoritatea spaniolă de reglementare a pieței, consorțiului maghiar Ganz-Mávag Europe spune că oferta de preluare respectă toate cerințele legale și că nu există „motive întemeiate" pentru ca Spania să o respingă. În consecință, consorțiul va apela la Curtea Supremă spaniolă și la alte organisme competente din Uniunea Europeană.

Conform Politico, care citează presa spaniolă, motivele sunt „de securitate națională”, pentru că ar exista legături între Rusia și consorțiul Ganz-Mávag Europe, iar Magyar Vagon a fost o filială a producătorului rus de trenuri Transmashholding și are și „legături financiare istorice” cu Banca rusă Exim. În plus, celălalt acționar, adică guvernul maghiar condus de Viktor Orban, are relații apropiate cu regimul de la Kremlin.

Maghiarii spun că, dacă le va fi admisă contestația, ar putea să facă din nou o ofertă de preluare a producătorului spaniol de trenuri Talgo.

Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că „prerogativa revine statelor membre”, care pot restrânge libertățile pieței unice, cum ar fi libertatea de circulație a capitalurilor, din motive de securitate publică, dar spune că „aceste măsuri trebuie să fie justificate și proporționale cu obiectivul.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE