Așa cum era anticipat, Guvernul francez a picat, în urma unei moțiuni de cenzură. Guvernul fusese dizolvat, în Adunarea Națională a Franței, în urmă cu șase luni, după care au urmat alegeri anticipate, iar acest guvern, condus de Michel Barnier, era unul minoritar.
Moțiunea de cenzură a fost depusă mai întâi de partidele de stânga, iar ulterior și de Reuniunea Națională, care este de extremă dreapta. Ea a fost adoptată cu 331 de voturi pentru și 289 împotrivă. Este pentru prima dată după 1962 când se întâmplă așa ceva în Franța. Votul și discuțiile au durat trei ore și jumătate.
Guvernul din Franța a picat
Președintele Emmanuel Macron a făcut apel la „responsabilitate”, cu o zi înainte, însă totul a fost în zadar, pentru că se știa că nu există voturi suficiente pentru ca acest executiv să rămână în funcție.
Ceea ce a nemulțumit foarte mult a fost faptul că premierul Michel Barnier a adoptat un buget de austeritate, dar fără susținerea Adunării Naționale. El a invocat articolul 49 din Constituție, care permite guvernului să-și angajeze răspunderea în Adunarea Națională, fără votul parlamentarilor. Și a făcut-o în ceea ce privește proiectul bugetului securității sociale pentru 2025.
- Deficitul public al Franței pentru 2024 este estimat la 6,1% din PIB. În toamna lui 2023, estimările erau de 4,4%.
Astfel, Barnier (73 de ani) a avut un mandat de doar două luni și 29 de zile, adică 91 de zile, în timp ce guvernul său, doar 74 de zile. A fost cel mai scurt mandat din a V-a Republică franceză. El fusese numit premier pe 5 septembrie, iar miniștrii din cabinetul său au fost puși în funcție pe 21 septembrie.
Conform constituției, Macron nu poate convoca noi alegeri legislative până în iulie anul viitor. Prin urmare, orice nou guvern ar trebui să implice mai multe partide.