Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța, în pragul unei crize politice de proporții. Partidele extremiste au depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului

Este o zi decisivă în Franța, țară care se află în pragul unei crize politice profunde. Parlamentul de la Paris va supune dezbaterilor, în această seară, moțiunile de cenzură împotriva Guvernului. Acestea au fost depuse de partidele de opoziție de extremă dreapta și stânga. În cazul în care va fi dat vot de neîncredere, premierul și cabinetul lui de miniștri vor trebui să plece.

Formațiunile extremiste au suficiente voturi pentru răsturnarea Guvernului. Acestea sunt nemulțumite de propunerile fiscale ale premierului Michel Barnier, care vrea ca bugetul securității sociale să fie adoptat fără vot în Parlament. Premierul mai propune creșterea cu 20 de miliarde de euro a taxelor și reducerea cheltuielilor cu alte 40 de miliarde de euro. Toate aceste măsuri urmăresc reducerea deficitul bugetar enorm. Într-un interviu pentru televiziunile franceze, Michel Barnier a avertizat că o eventuală demitere a guvernului va înrăutăți și mai mult situația economică din țară. 

Michel Barnier, prim-ministrul Franței: „Situația este foarte dificilă din punct de vedere social, economic, bugetar, financiar. Foarte dificilă. Am știut acest lucru de la început, încerc să creez progres și să-i conduc pe toți cei care au încredere în mine și pe cetățeni spre progres. Ceea ce sunt sigur, ascultați-mă cu atenție, este că dacă votul de neîncredere va trece, totul va fi mai dificil și mai grav. Bineînțeles că vreau mai mult timp, vreau ca deputații să ne acorde timp, chiar dacă știu că este complicat, deoarece nu există o majoritate pentru prima dată în 60 de ani.”  

Michel Barnier a devenit prim-ministru în luna septembrie, cu un guvern minoritar, care se baza pe sprijinul partidului de extremă dreapta  Adunarea Națională. Dacă va fi demis, va fi transmisă o undă de șoc la la nivelul întregii Uniuni Europene, în condițiile în care Franța este a doua cea mai mare economie comunitară. Intenția de dizolvare a Guvernul s-a făcut imediat resimțită în economie printr-o creștere a dobânzilor pentru împrumuturile de stat.

Partidele extremiste au depus moțiune de cenzură împotriva Guvernului francez

Moțiunea de cenzură urmează să fie dezbătută miercuri și are toate șansele să treacă în condițiile în care dreapta și stânga radicală au suficiente voturi pentru a-l demite pe premier.

Criza politică din a doua cea mai mare economie a Uniunii Europene, va afecta stabilitatea întregii comunități europene. Nici Guvernul din Germania nu se bucură de sprijin politic, iar în luna februarie urmează să fie organizate acolo alegeri parlamentare anticipate. Instabilitatea politică s-a făcut imediat simțită în economia franceză printr-o creștere a dobânzilor pentru împrumuturile guvernului.

Michel Barnier a devenit prim-ministru al Franței în luna septembrie, cu un guvern minoritar, care se baza pe sprijinul partidului de extremă dreapta Adunarea Națională. Extremiștii sunt nemulțumiți de intenția Cabinetului de miniștri de creștere a taxelor și reducere a cheltuielilor cu 60 de miliarde de euro.

În cazul în care moțiunea va trece, va fi pentru prima dată din 1962 când Guvernul de la Paris este forțat să plece în urma unui vot de neîncredere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE