Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Greva” piloților TAROM s-a încheiat. Comandanții și copiloții vor primi majorări salariale de 1.500 de euro, etapizat

Greva de la Tarom a luat sfârșit. Piloții au revenit la muncă, după negocieri care au ținut până spre dimineață. Au reușit să obțină salarii și diurne mărite. În aeroportul Otopeni, lucrurile au revenit la normal, după haosul de luni, când zeci de piloți ai TAROM nu au mai ajuns la curse, invocând probleme de sănătate.

Comandanții și copiloții TAROM vor primi în plus la salariu 1500 de euro, eșalonat

În urma negocierilor lungi, atât comandanții de aeronavă, cât și copiloții vor obține o majorare salarială de 1.500 de euro. Creșterea ar urma să se facă etapizat, începând cu data de 1 octombrie, astfel:

  • Octombrie - 500 de euro net

Ulterior, ceilalți 1000 de euro ar putea fi împărțiți fie în două tranșe, care să fie acordate începând cu lunile martie și iulie 2025, fie să fie plătiți într-o singură tranșă începând de anul viitor, în funcție de bugetul de venituri și cheltuieli pentru 2025 al TAROM.

Tot în urma negocierilor de noaptea trecută cu oficialii TAROM, piloții au obținut și diurne mărite: 240 de euro pentru un comandant de aeronavă și 200 de euro pentru un copilot.

Președintele Consiliului de Administrație al TAROM spunea că au fost discuții dificile, în special pentru că acțiunea piloților nu a avut un caracter organizat, ci mai degrabă a fost vorba despre acțiuni individuale. Comandanții și copiloții au dat declarații de propria răspundere în care susțineau că nu sunt inapți de zbor, motiv pentru care nu pot veni la serviciu.

Totuși, în momentul de față, între reprezentanții sindicatelor și oficialii companiei TAROM a fost semnat doar un proces verbal, urmând ca în perioada imediat următoare să fie semnate actele adiționale pentru contractele individuale de muncă ale piloților.

La acest moment, pe tabela Aeroportului Otopeni nu mai apar zboruri TAROM anulate.

Președintele de Consiliului de Administrație al Tarom confirmă reluarea zborurilor și spune că majorările salariale ale piloților se vor face etapizat. Cei 1.500 de euro promiși vor fi alocați în luna octombrie, apoi martie și iulie 2025, posibil, iar dacă bugetul va permite, în 2025 salariile vor fi mărite cu o mie de euro.

Daniel Idolu, președintele Consiliului de administrație al TAROM: „Pentru anul acesta este certă alocarea de 500 de euro net pentru fiecare pilot sau copilot. Pentru 2025, urmează să aibă loc discuții și astăzi (marți n.r.), astfel încât să se stabilească clar dacă creșterea salarială se va face eșalonat, în două, într-o singură tranșă, în martie sau până în iulie. În bugetul pe 2025, vor fi cuprinse o parte din solicitări ale echipajelor. Sigur, totul este condiționat de parcurgerea cu succes a planului de restructurare fără de care nu avem ce discuta, nici managementul, nici personalul companiei”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE