Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Germania este pregătită să organizeze alegeri anticipate pe 23 februarie

Germanii se vor prezenta la urne pe 23 februarie, potrivit presei naționale, după ce, săptămâna trecută, coaliția de guvernare a țării a fost ruptă în urma unui conflict intern.

Cancelarul Olaf Scholz și șeful celui mai mare partid de opoziție din țară, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), Friederich Merz, au ajuns la un acord privind organizarea unui vot de neîncredere la 16 decembrie, urmând ca alegerile să aibă loc în februarie anul viitor.

Scholz a sugerat anterior organizarea unui vot de neîncredere la 15 ianuarie, urmând ca alegerile să aibă loc în jurul lunii martie.

Această propunere a fost respinsă de Merz, care a susținut că guvernul lui Scholz nu mai poate pretinde o majoritate parlamentară pentru a conduce țara în mod eficient.

Potrivit presei locale, liderii conservatorilor CDU și ai social-democraților (SPD) lui Scholz au ajuns la un acord marți, o sesiune specială fiind planificată pentru seară pentru a discuta acțiunile viitoare.

Alegerile federale au fost programate inițial să aibă loc la sfârșitul anului viitor.

Cum a rămas Germania fără guvernare

Coaliția de guvernare din Germania s-a destrămat după ce cancelarul Olaf Scholz a luat decizia de a-l demite pe ministrul de Finanțe, Christian Lindner, reprezentant al Partidului Liber Democrat (FDP), deschizând calea pentru posibile alegeri anticipate. Această schimbare politică ar putea aduce o perioadă de instabilitate pentru Germania, pe fondul reacțiilor la victoria recentă a lui Donald Trump în alegerile din SUA.

După demiterea lui Lindner, ceilalți miniștri ai FDP au anunțat retragerea din guvern, lăsându-l pe Scholz fără majoritate parlamentară. În aceste condiții, cancelarul intenționează să solicite un vot de încredere în Parlament pe 15 ianuarie. Dacă guvernul nu primește votul de încredere necesar, vor fi organizate alegeri anticipate până la finalul lunii martie, potrivit surselor citate de Reuters.

Ruperea coaliției a fost provocată de lungi tensiuni între cele trei partide – social-democrații, Verzii și FDP – care au escaladat în contextul discuțiilor asupra politicilor economice și pregătirii bugetului pentru anul 2025. Întrucât legislația germană prevede aprobarea bugetului până în noiembrie, neînțelegerile legate de alocarea fondurilor au dus, în cele din urmă, la destrămarea alianței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE