În Georgia, procuratura anunță deschiderea unei anchete pentru „presupusa falsificare” a alegerilor parlamentare. Decizia vine în urma acuzațiilor din partea președintei pro-europene, Salome Zurabişvili, privind fraudarea prin folosirea votului multiplu. Uniunea Europeană, SUA şi observatori internaţionali au, de asemenea, îndoieli cu privire la desfăşurarea corectă a scrutinului. În ultimele zile, Bruxellesul şi Washingtonul au cerut în mod explicit Tbilisi să deschidă anchete.
Georgia: Anchetă cu privire la „presupusa falsificare” a alegerilor parlamentare
Procurorii au chemat-o pe președinta Georgiei pentru a detalia acuzațiile aduse partidului de guvernământ pro-Moscova, declarat câștigător al alegerilor parlamentare. Salome Zurabişvili trebuie să ajungă, joi, în fața procurorilor.
„Parchetul georgian a deschis o anchetă privind presupusa falsificare a alegerilor legislative”, a anunţat acesta într-un comunicat, precizând că preşedinta proeuropeană, Salome Zurabişvili, a fost convocată pentru o audiere despre acest subiect.
„Este posibil” ca şefa statului „să deţină probe despre eventuala falsificare a alegerilor”, se mai spune în comunicatul parchetului.
Anunțul vine la patru zile după alegerile legislative în această fostă republică sovietică din Caucazul de Sud, care au fost marcate de „nereguli”, potrivit opoziţiei. Anterior, Comisia Electorală de la Tbilisi transmitea că alegerile parlamentare au fost corecte și administrate într-o manieră calificată și profesionistă. Comisia Electorală, care a anunțat o renumărare parțială, mai susține că sistemul nu permite unui alegător înregistrat să voteze de mai multe ori.
Conform rezultatelor oficiale, partidul Visul Georgian, aflat la putere din 2012 şi acuzat de detractorii săi de derivă autoritară prorusă, a revendicat victoria la scrutin.
În urma acuzaţiilor de fraudă, a fost dispusă o renumărare parţială a voturilor în 14% din secţiile de votare, fiind în desfăşurare de marţi, dar în acest stadiu nu sunt cunoscute, încă, rezultatele, potrivit Agerpres.