Persoanele care gătesc la un aragaz cu gaz metan într-o bucătărie obișnuită, fără să aibă un sistem de aerisire mecanică, poluează locuința cu dioxid de azot (NO2) peste limitele impuse la nivelul Uniunii Europene, relevă un raport al Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO), citat de Greenpeace România.
Testele de laborator realizate de TNO au scos la iveală că aragazul alimentat cu gaz metan produc monoxid de carbon, particule în suspensie şi alţi poluanţi care pot avea efecte severe asupra sănătății, în special asupra copiilor, notează Agerpres.
Raportul arată că, în ultimele 12 luni, la nivel european au fost raportate peste 700.000 de cazuri de copii cu simptome de astm provocate de gătitul cu gaz metan, echivalentul a 12% din totalul cazurilor de astm la copii din Uniune.
Cum s-a demonstrat că gătitul la aragazul pe gaz metan poluează locuința
Organizaţia pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO) a efectuat o simulare a gătitului mesei cu gaz metan pe o perioadă de o săptămână, cu ajutorul ustensilelor folosite într-o bucătărie obișnuită, fără aerisire din exterior.
Rezultatele simulării au scos la iveală, fără utilizarea aerisirii mecanice, valoarea limită orară UE de 200 micrograme/mc de NO2 în aer exterior a fost depăşită în interior peste limita permisă de 18 ore/an. Mai mult, aceste valori sunt influențate de dimensiunea bucătăriei, iar aerisirea diminuează poluarea.
În schimb, sistemele de aerisire mecanică se pot dovedi a fi, în numeroase cazuri, ineficiente, insuficiente sau prea puţin utilizate, au precizat autorii raportului.
„Mai mult de 100 milioane de cetăţeni ai UE gătesc cu aragaze pe baza de gaz metan, incluzând mai mult de jumătate din gospodăriile din Italia, Franţa, Spania, Olanda, România şi Ungaria. Organizaţiile pentru sănătate se tem că situaţia ar putea deveni extrem de gravă din cauza crizei energetice din această iarnă, deoarece oamenii reduc aerisirea pentru a face economie la căldură şi la bani.
Asociaţia Medicală Americană a subliniat recent că aragazele care folosesc gaz metan sporesc poluarea aerului în gospodărie precum şi riscul de astm şi severitatea acestuia la copii,. Cercetări anterioare au făcut legătura între utilizarea gazului metan şi tulburarea de hiperactivitate şi deficit de atenţie (ADHD) la copiii de vârstă mică. Un studiu recent sugerează faptul că gătitul cu gaz metan în timpul sarcinii poate avea ca rezultat hiperactivitatea la copiii mici. S-a dovedit că poluarea de la aragazele pe bază de gaz metan are un impact negativ şi asupra sistemului respirator şi nervos al adulţilor”, notează sursa citată.
Raportul Organizaţiei pentru Cercetări Ştiinţifice Aplicate (TNO) a fost realizat pentru grupul nonprofit pentru eficienţă energetică CLASP şi Alianţa Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA).
Greenpeace România subliniază că oficialii din UE sunt obligaţi, prin Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, să ia în considerare aspectele legate de sănătate atunci când stabilesc reglementări, fapt confirmat recent de către Curtea Europeană de Justiţie.
Cu toate acestea, CLASP şi EPHA au afirmat că standardele actuale cu privire la gătitul în gospodării nu fac acest lucru şi că aparatele de gătit cu gaz metan ar trebui să fie eliminate prin reglementările Ecodesign.