Prima brutărie s-a redeschis într-un oraș din nordul Fâșiei Gaza, după mai bine de șase luni de război. Între timp, în sud, locuitorii din Rafah sunt din ce în ce mai îngrijorați de o eventuală operațiune terestră a armatei israeliene.
”Pâinea ar putea rezolva problema majoră în Fâșia Gaza, foametea”
Sute de oameni au stat la o coadă de zeci de metri pentru a cumpăra pâine. Redeschiderea brutăriei a fost posibilă după ce Programul Alimentar Mondial a reușit să livreze în Gaza o cantitate suficientă de combustibil și făină de grâu:
”Facem apel la instituțiile internaționale și la toți cei implicați să continue livrarea de făină, motorină și toate materiile prime pentru producerea pâinii. Pâinea ar putea rezolva problema majoră în Fâșia Gaza, foametea”.
14.000 de pâini, într-o singură zi
Potrivit agenției ONU, brutăria a reușit să producă într-o singură zi în jur de 14 mii de pâini.
”Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom reuși să lucrăm 24 de ore din 24, zi și noapte, cu fluxul de materii prime, făină, motorină și altele. Prețul unei pungi cu mai multe pâini este de 5 shekeli (6,25 de lei). Bineînțeles, acest preț nu acoperă cheltuielile de producție, însă putem preveni foametea”, spune unul dintre producătorii de pâine.
În Rafah, oamenii se tem de un nou atac
Pe de altă parte, în Rafah, cel mai sudic oraș, situația este diferită. Oamenii sunt îngrijorați de o eventuală operațiune terestră a armatei israeliane.
”Ar fi o problemă colosală dacă ar avea loc o invazie terestră în Rafah. Puteți vedea mii de oameni, mai mult de un milion și jumătate de oameni în Rafah. Unde se pot duce? Abia găsim spațiu unii pentru alții, fiecare cort găzduiește șase, patru sau trei familii în loc de una”, spune un localnic.
În urmă cu o săptămâna, premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat o operațiune terestră în Rafah și că armata se pregătește pentru invazie. Aproximativ 1,5 milioane de oameni se adăpostesc în Rafah.