Unul dintre vulcanii Islandei a început să erupă luni seara, punând în alertă autoritățile.
Mărturia unui român stabilit în Islanda: Spre deosebire de alte erupții, aceasta are loc foarte aproape de oraș și de infrastructură
Unul dintre vulcanii Islandei a început să erupă luni seara, lucru care a pus în alertă autoritățile.
Vulcanologii spun că erupția a avut loc la nici trei kilometri de orașul Grindavík, evacuat deja din luna noiembrie. Decizia de atunci a venit după ce activitatea seismică puternică din zonă a deteriorat casele și a stârnit temeri cu privire la o erupție iminentă.
Stațiunea geotermală Blue Lagoon din apropiere, una dintre atracțiile turistice de top ale Islandei, a fost închisă și ea din cauza pericolului vulcanic.
Orașul Grindavik este situat în apropierea aeroportului Keflavik, cel mai important din Islanda pentru zboruri internaționale.
Ionuț Trandafirescu este un român care lucrează în Islanda și a vorbit la Euronews România despre situația de acolo.
Ionuț Trandafirescu, nomad digital: „Lucrurile sunt extrem de bine documentate în Islanda, iar autoritățile încearcă să informeze în timp real, adică există o comunicare la nivelul cel mai înalt”.
„Azi noapte, undeva după ora 22:00, a avut loc această erupție, una spectaculoasă de-a dreptul, deoarece contextul e în felul următor: în ultimii ani au avut loc trei erupții, aceasta este a patra, dar aceasta, se pare, este cea mai dinamică de până acum. La începutul lui noiembrie, activitatea seismică a fost extrem de mare, chiar în Reykjavik s-au resimțit aceste cutremure, s-a luat decizia să fie evacuați locuitorii din acest orășel, undeva la 4.000 de locuitori. Ce e important de menționat e că au avut loc niște pagube în oraș, casele au fost avariate, dar cumva, spre norocul tuturor, orașul nu era locuit în această perioadă”.
„De asemenea, spre deosebire de alte erupții, aceasta are loc foarte aproape de oraș și de infrastructură”.
„Au fost două momente importante: la început, când a avut loc evacuarea, practic, s-a dat alerta și în cel mult două trebuiau să iasă toți din oraș. Pe la începtul lui decembrie, lucrurile s-au mai calmat și s-a mai permis accesul pentru a lua diverse bunuri din locuințe și chiar existau anumite analize ca această activitate redevine la normal. Chiar ieri (n.r. luni), cei de la Blue Lagoon au anunțat că vor să redeschidă săptămâna viitoare”.
Au autoritățile o estimare în ceea ce privește activitatea seismică a vulcanului?
Ionuț Trandafirescu: „Da. De azi noapte, are loc o comunicare activă, chiar în timp real, iar autoritățile sunt pozitive în ceea ce privește evoluția, pentru că se temeau ca această erupție să aibă loc chiar în zone unde afectează întreaga infrastructură. Trebuie menționat că lângă oraș există o centrală foarte importantă, o centrală geotermală, care produce electricitate, mai exact, și se temeau ca nu cumva să fie afectată, dar aceste estimări spun că undeva la o săptămână, 10 zile, cel puțin, va fi activitate vulcanică în zonă”.
Știrea inițială:
GALERIE FOTO. O nouă erupție vulcanică în Islanda. Specialiștii spun că aceasta ar putea dura până la 10 zile
Unul dintre vulcanii Islandei a început să erupă luni seara, punând în alertă autoritățile. Vulcanologii spun că erupția a avut loc în jurul orei locale 22:15, la 3,5 km nord-est de Grindavik, evacuat deja din luna noiembrie. Decizia de atunci a venit după ce activitatea seismică puternică din zonă a deteriorat casele și a stârnit temeri cu privire la o erupție iminentă.
Armann Hoskuldsson, un vulcanolog care studiază erupția, a declarat pentru Icelandic National Broadcasting Service că infrastructura energetică a Islandei nu este momentan afectată de erupție și că aceasta din urmă ar putea dura până la 10 zile.
Locuitori din Grindavik, evacuați din luna noiembrie
La 10 noiembrie, poliția islandeză a ordonat celor aproape 4.000 de locuitori din Grindavik să-și părăsească locuințele după ce măsurătorile științifice au stabilit că o erupție vulcanică în zonă ar putea fi iminentă. Grindavik nu este departe de faimoasa stațiune balneară geotermală Blue Lagoon din Islanda, care a fost închisă ca măsură de siguranță.
Nu este clar cât de mari vor fi pagubele provocate de erupție, a postat președintele islandez Gudni Thorlacius Johannesson pe Facebook.
Islanda - supranumită Țara de Foc și Gheață - este un punct fierbinte pe harta activităților vulcanice deoarece se află deasupra unor plăci tectonice care se deplasează în direcții opuse.
Magnus Tumi Gudmundsson, profesor de geofizică la Universitatea din Islanda, a declarat că principalele motive de îngrijorare au fost legate de posibilitatea afectării orașului Grindavik. Există de asemenea pericolul ca lava să ajungă la centrala geotermală Svartsengi, care furnizează în prezent electricitate și susține pentru aproximativ 30.000 de persoane.
"S-ar putea să existe destul de multe pagube", a declarat Gudmundsson înainte de erupție, potrivit The Washington Post.