Oamenii fără adăpost din Franța nu doar că pot primi o casă mobilă, ci pot să participe la construirea ei.
"Libertate!" exclamă Pascal în timp ce scutură cu mândrie cheile noii sale ”case mici”, compacte, pe roți.
Momentul este special pentru Pascal, căci a ajutat și el la construirea casei mobile.
Bărbatul de 52 de ani, șomer, nu se gândea că va deține o astfel de proprietate. A început să lucreze cu AMISEP, o organizație socială care oferă formare adulților din Bretania, Franța, și așa a ajuns în punctul în care să dețină o locuință mobilă.
”Specificitatea proiectului dezvoltat de AMISEP este de a construi case mobile cu persoane fără adăpost și de a se asigura că viitorii locuitori ai acestor case mobile sunt implicați în toată faza de construcție”, spune Simon Robitaille, care conduce proiectul în cadrul organizației.
Robitaille spune că proiectul poate răspunde cererii din zonă pentru unități de locuințe la scară mai mică. Acesta adaugă că în Golful Morbihan există dificultăți în găsirea unor locuințe la tarife potrivite pentru persoanele cu venituri mici, cele care lucrează cu contracte temporare sau part-time.
Dimensiunea socială a proiectului
Proiectul este conceput pentru a oferi persoanelor aflate în poziții precare, cum ar fi solicitanții de azil, persoanele fără adăpost sau persoanele aflate în șomaj oportunitatea de a deține locuințe și de a dobândi experiență practică în construcții.
”Încerc să evaluez fiecare persoană pentru a vedea câteva dintre abilitățile sale și unde se simte cel mai confortabil”, a spus Bastien Gohier, directorul tehnic al proiectului.
”Încerc să împart sarcinile în funcție de abilitățile fiecăruia”, a adăugat el.
Pentru participanți, nu este doar șansa norocoasă de a-și deține propria casă mobilă, ci și dimensiunea socială a proiectului.
”Este important pentru că nu am multe de făcut. Vin aici să mă țin ocupat și îmi face bine”, a spus solicitantul de azil din Mali și participant la proiect, Mahono Coulibaly.