Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Franța are un nou plan de luptă împotriva fumatului: Țigări mai scumpe, fumatul interzis în parcuri și pe plaje

Franța ia noi măsuri în lupta împotriva fumatului. Prețul țigărilor va crește din nou, iar pe plaje, în parcuri şi în proximitatea unităţilor şcolare nu se va mai putea fuma.

Programul național de combatere a fumatului este gândit pentru perioada 2023-2027. Aurelien Rousseau, ministrul francez al Sănătăţii, menționează că planul se sprijină în principal pe "consolidarea fiscalităţii şi pe interdicţiile legate de tutun".

Obiectivul principal este acela de a preveni, în rândul tinerilor, începerea fumatului şi de a-i ajuta mai bine pe fumători să renunţe, scrie Agerpres.

Aurelien Rousseau, ministrul francez al Sănătăţii: "Creşterea preţurilor este foarte eficientă, acest aspect face obiectul unui consens ştiinţific la nivel mondial"

Cât costă un pachet de țigări în Franța

În prezent, majoritatea mărcilor de țigări ating preţul de 11 euro pentru un pachet cu 20 de ţigări în Franţa.

Conform planului, prețul va crește treptat și va ajunge la 13 euro până la începutul anului 2027. Într-o primă etapă, va ajunge la 12 euro în 2025.

Plajele, parcurile - spații fără fumat

Spaţiile fără fumat vor fi marcate prin panouri. Plajele, parcurile publice, pădurile şi zonele cu unităţi şcolare devin spații unde nu se va mai putea fuma

Aurelien Rousseau, ministrul francez al Sănătăţii: "Spaţiile fără fumat - deja peste 7.200 în peste 73 de departamente - sunt înainte de toate rezultatul unei mişcări impulsionate pe plan local de către comune. Noi fixăm acest principiu, care devine regula în vigoare".

Daniel Nizri, preşedintele Ligii împotriva cancerului: "Era urgent să se acţioneze pe scară largă şi să se generalizeze interzicerea fumatului în spaţiile care găzduiesc publicul şi, mai ales, în apropiere de şcoli şi în parcurile frecventate de copii".

12 milioane de fumători în Franța

În Franța, erau în 2021 peste 12 milioane de fumători zilnici, reprezentând 25% din populaţia de 18-75 de ani. În rândul tinerilor, prevalenţa fumatului zilnic a scăzut semnificativ, de la 25% la 16% între anii 2017 şi 2021.

Fumatul rămâne principala cauză de mortalitate ce poate fi evitată, cu 75.000 de decese pe an.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE