De mai bine de 20 de ani, deșeurile aruncate în râurile care curg prin trei state balcanice se adună în spatele unei bariere de gunoi de pe râul Drina din Bosnia. Comunitățile din apropierea râului au ajuns să accepte revărsările sezoniere ale deșeurilor ca fiind inevitabile.
Bariera a fost instalată de angajații unei centrale hidroelectrice din Bosnia, la câțiva kilometri în amonte, în apropiere de orașul Visegrad. În total, din acea zonă a râului Drina sunt scoși anual între 10.000 și 15.000 de metri cubi de lemn, de sticle de plastic, butoaie ruginite, anvelope uzate, aparate de uz casnic și alte gunoaie adunate de Drina din afluenții săi. Scoaterea lor durează, în medie, până la șase luni.
Verica Djuricicic, localnică și pescar: ”După atâția ani, peste 20 de ani de locuit pe malul râului, a trebuit să acceptăm acest lucru ca pe o realitate cotidiană. Desigur, tindem să credem că vom muri înainte ca Drina să fie curățată de gunoaie.”
Gunoaiele adunate din această secțiune a râului Drina, în apropiere de Visegrad, ajung la groapa de gunoi municipală. Potrivit activiștilor locali de mediu, aceasta nu are capacitatea de a gestiona nici măcar deșeurile municipale ale orașului, pe lângă cele acumulate din Serbia și Muntenegru.
Dejan Furtula, activist de mediu: ”Fac apel la guvernul nostru, la ministerele noastre și la alte municipalități din vecinătatea noastră să stabilească un sistem adecvat de gestionare a deșeurilor, deoarece municipalitatea din Visegrad, fără a fi vina noastră, a fost transformată acum două decenii într-o groapă de gunoi regională și trebuie să fim sinceri în această privință.”
Miniștrii mediului din Bosnia, Serbia și Muntenegru s-au întâlnit în mod regulat în ultimii trei ani, promițând să colaboreze pentru a rezolva această problemă. Însă activiștii și locuitorii insistă asupra faptului că autoritățile sunt prea secretoase și se mișcă prea încet.