Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Foști miniștri ai Sănătății, vizați în dosare penale: Unii dintre ei au scăpat de răspunderea penală, alții așteaptă decizia instanței

Mai mulți foști miniștri ai Sănătății au fost vizați în dosare de corupție sau de fals de-a lungul timpului. Unii dintre ei au scăpat de răspunderea penală, alții încă așteaptă ca judecătorii să pronunțe decizii definitive, cum este cazul Sorinei Pintea.

Sunt și dosare în care procurorii fac cercetări în prezent, precum cel al achiziției de vaccinuri în pandemie, în care sunt vizați doi foști miniștri ai Sănătății.

Sorina Pintea - singurul ministru al Sănătății condamnat

Sorina Pintea este singurul ministru al Sănătății dintre cei anchetați care a și fost condamnat. Tribunalul Cluj a pronunțat în luna aprilie o sentință de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru luare de mită, faptă comisă de Pintea când era manager al Spitalului Județean Baia Mare. Decizia nu este însă, definitivă.

Nicolae Bănicioiu, acuzat că a luat mită 800.000 de euro

Nicolae Bănicioiu ar putea scăpa de dosarul în care este acuzat că a luat mită 800.000 de euro. Pe fond, Înalta Curte a decis chiar săptămâna trecută să-l achite pentru infracțiunea de luare de mită și a dispus încetarea procesului pentru trafic de influență, pe motiv că a intervenit prescripția. Nici în acest caz, decizia nu este definitivă.

Florin Bodog - decizie amânată de mai multe ori

Florian Bodog așteaptă în această perioadă pronunțarea pe fond, amânată de mai multe ori, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, fals intelectual și fals în înscrisuri. Acesta ar fi menținut în funcție timp de un an o consilieră care nu a prestat nicio activitate, deși ar fi fost plătită în tot acest timp. Totuși, procurorii au cerut o pedeapsă cu suspendare în cazul lui Bodog, pe motiv că a achitat prejudiciul și că faptele s-ar fi prescris.

Unii miniștri au scăpat de dosare penale

Sunt și foști miniștri ai Sănătății care au scăpat de dosarele penale în care au fost vizați. Medicul Mircea Beuran a fost achitat definitiv anul trecut în dosarul în care era acuzat de luare de mită. Și Eugen Nicolăescu a scăpat de ancheta în care Agenția Națională de Integritate îl acuza că ar fi mințit în declarația sa de avere. Dosarul a fost, însă, clasat de procurori.

Alți foști miniștri ai Sănătății sunt cercetați în prezent de procurori, cum este cazul Ioanei Mihăilă și al lui Vlad Voiculescu. Ei sunt acuzați de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave. Potrivit anchetatorilor, în pandemie ar fi cumpărat zeci de milioane de doze de vaccin anti-covid în plus față de câte erau necesare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE