Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fostul ministru Nicolae Bănicioiu, achitat într-un dosar DNA deschis pentru o mită de 4 milioane de lei

Fostul ministru al Tineretului și Sportului și apoi al Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a fost achitat de Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul DNA în care era acuzat de luare de mită și trafic de influență.

Bănicioiu, membru al cabinetului Ponta, a fost achitat pentru infracțiunea de luare de mită, în timp ce pentru acuzațiile de trafic de influență procesul a fost oprit, pe motiv că a intervenit prescripția faptelor.

Decizia nu este definitivă.

Suma invocată de procurori: aproape 4 milioane de lei

În 2021, Nicolae Bănicioiu a fost trimis în judecată pentru că, argumentau procurorii, ar fi promis unor oameni de afaceri că va interveni pentru numirea sau păstrarea în funcție a unor manageri de spitale. Magistrații au decis să îi confiște acestuia în jur de 1,3 milioane de lei, “dividende aferente anului 2013” – concret, sume primite “în schimbul traficării influenței în intervalul 26.02.2014 – 27.10.2014.”

În ceea ce privește acuzațiile de luare de mită, a fost achitată și suspecta de complicitate, Cătălina Alexandra Furtună, cea care ar fi semnat pentru sumele trimise de două societăți și ajunse la Bănicioiu. Acesta din urmă era ministru al Tineretului și Sportului, în timp ce la Sănătate portofoliul era ocupat de Eugen Nicolăescu.

Și în acest caz, magistrații au decis confiscarea a peste 2,6 milioane de lei.

„Avem de toate” Bănicioiu a scăpat și de acuzațiile din Dosarul Colectiv 2

În 2024, Nicolae Bănicioiu a ieșit basma curată dintr-un alt dosar, Colectiv 2 - cel care a vizat condițiile în care responsabilii statului au acționat, imediat după incendiul din octombrie 2015.

Atât fostul ministru al Sănătății, cât și managerii de spital care nu au transferat răniții în străinătate au scăpat de condamnarea penală.

Bănicioiu a rămas în memoria colectivă cu o frază care avea să stârnească multă indignare, mai ales odată definitivat bilanțul victimelor din incendiu: „Avem de toate!” - în ideea că pacienții cu arsuri grave ar fi putut fi tratați și în România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE