Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Folosirea inteligenței artificiale în domeniul militar ar putea avea consecințe nedorite. Peste 60 de țări cer reglementări

Peste 60 de țări, printre care SUA și China, au cerut joi reglementarea dezvoltării și folosirii inteligenței artificiale în domeniu militar, avertizând că ar putea exista „consecințe nedorite”.

„Există îngrijorări în lumea întreagă în ceea ce priveşte utilizarea IA în domeniul militar şi potenţiala lipsă de fiabilitate a sistemelor de IA", subliniază un apel la acţiune publică, la finalul primei conferinţe pe acest subiect care se desfăşoară la Haga, în Olanda, conform Agerpres.

De asemenea, autorii textului au evidențiat că există preocupări legate de „problema implicării umane”, precum și o „lipsă de claritate în ceea ce priveşte responsabilitatea” şi „consecinţele involuntare potenţiale”.

Cum este folosită în prezent inteligența artificială în domeniul militar

În domeniul militar, tehnologia bazată pe inteligența artificială este deja folosită în acțiuni de recunoaştere, supraveghere şi analiză a situaţiilor. În viitor, ar putea avea capacitatea de a alege ţinte de o manieră autonomă, cu o multitudine de drone şi utilizare de sisteme de comandament şi control nuclear.

„Nu lăsaţi niciodată umanul să se sustragă responsabilităţii pe care trebuie să şi-o asume, nu o încredinţaţi niciodată, niciodată IA”, a afirmat generalul Jörg Vollmer, fost comandant în cadrul NATO.

Organizată de Olanda şi Coreea de Sud, conferinţa REAIM (IA responsabilă în domeniul militar) a reunit 2.000 de delegaţi, printre care reprezentanţi de companii tehnologice şi ai societăţii civile.

Participanții la dezbatere au afirmat că este nevoie urgentă să fie stabilite liniile directoare privind reglementarea folosirii inteligenței artificiale, cu toate că ar fi prea devreme să fie luată în calcul ratificarea unui tratat, după modelul unor acorduri internaționale asupra armelor chimice și nucleare.

De asemenea, ei au anunţat înfiinţarea unei comisii internaţionale asupra IA, în special pentru a clarifica definiţia tehnologiei în domeniul militar şi a determina utilizarea sa responsabilă.

"Odată stabilite cadrul şi legislaţia adecvate, utilizarea IA va face procesele noastre operaţionale şi logistice mai simple şi mai eficace", a declarat ministrul apărării olandez Kajsa Ollongren într-un comunicat, subliniind că tehnologia permite de asemenea "luarea de decizii mai rapide şi mai informate".

China este invitată la conferinţă în calitate de actor-cheie în sectorul tehnologic şi IA, potrivit unor responsabili olandezi. Rusia nu a fost invitată din cauza invaziei sale asupra Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE